Представете си сензор, който е толкова чувствителен, че може да

...
Представете си сензор, който е толкова чувствителен, че може да
Коментари Харесай

Замразен дим и ИИ: нови сензори за чистота на въздуха за нашия дом

Представете си датчик, който е толкоз сензитивен, че може да открие нездравословен формалдехид във въздуха във вашия дом на равнище 250 пъти по-ниско, в сравнение с това могат да създадат съществуващите детектори. Изследователи от Университета в Кеймбридж сътвориха тъкмо подобен датчик, употребявайки " заледен пушек " и, оповестява Science Daily.

За разлика от обемистите устройства, които употребяват доста сила, тези нови датчици са ултра леки, работят при стайна температура и употребяват малко сила. Изработените от " аерогели " материали, известни като " заледен пушек " поради напълнената им с въздух конструкция, имат високо пореста повърхнина, идеална за хващане на газовите молекули.

Но по какъв начин те дефинират виновника? Чрез деликатно оформяне на порите на аерогела, откривателите основават неповторим детектор за " отпечатъците " на формалдехида - постоянно срещан, само че рисков замърсител на въздуха в пространствата, който се свързва с риска от респираторни болести и даже рак. Алгоритмите за машинно образование разграничават формалдехида от другите газове, съдържащи се във въздуха, което дава доста по-ясна...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР