Представете си - също като в песента на Бийтълс, чиито

...
Представете си - също като в песента на Бийтълс, чиито
Коментари Харесай

Зелена светлина: Най-зеленият град в света

Представете си - също като в песента на Бийтълс, чиито върл обожател е Бо Франк. Мечтател и мечтател, от 40 години той води тиха гражданска война за енергийна самостоятелност. Председател е на общинския съвет в шведския град Векшьо. Селище с към 70 000 поданици, заобиколено от гори и езера.

Някога напъните на Бо Франк изглеждали налудничави, само че с годините намерил поддръжката на доста съидейници в града. Резултатът е, че Векшьо към този момент е най-зеленият град в Европа. Промяната почнала още през 70-те години на предишния век -със международната петролна рецесия.
ХЕНРИК ЙОХАНСОН, координатор по околна среда във Векшьо: Тогава, по време на рецесията, ние се огледахме и осъзнахме, че живеем измежду гори, че разполагаме с доста запаси. Сега огромна част от силата, която използваме е от горите, които са в радиус от 70 километра. Но това не значи, че сечем дърветата. Не, ние използваме единствено остатъчните артикули от дървесината.
В началото на 90-е години жителите на Векшьо към този момент имали ясна цел - да получат енергийна самостоятелност. 30 години по-късно задачата им съвсем е изпълнена.
БО ФРАНК, ръководител на общинския съвет във Векшьо: Намалихме нездравословните излъчвания с към 60 %, 65 % от употребена сила е от възобновими източници на сила. Така че ние знаем, че нещата са вероятни.
Целта надали щеше да е постижима, в случай че всички в града не се бяха обединили към концепцията за реализиране на енергийна самостоятелност.
ШЕРИЛ ЙОНЕС, член на Зелената партия: Има консенсус сред всички партии, че би трябвало да се борим с климатичните промени.
Хората от Векшьо се надяват да станат изцяло енергийно самостоятелни до 2030 година. И Бо Франк знае по какъв начин това да се случи.
БО ФРАНК, ръководител на общинския съвет във Векшьо: Това, което би трябвало да се направи са огромни, доста огромни налози за изкопаемите горива и да се понижат налозите за възобновимите източници. Знаете ли, в Швеция към този момент доста добре осъзнаваме какво е световно стопляне. Това лято беше доста горещо. Така че, световното стопляне се случва. При нас евентуално процесът ще е дълъг. Така че, би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да го забавим.
Процес, в който всички във Векшьо ще вземат участие. Като в любовта е, изяснява Бо Франк - колкото даваш, толкоз и получаваш.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР