Представете си една странна, но много поучителна фантазия – вие

...
Представете си една странна, но много поучителна фантазия – вие
Коментари Харесай

Още веднъж за успеха: Забавлявайте екипа

Представете си една странна, само че доста поучителна фикция – вие сте марсианец, който преди малко е дошъл на Земята, и си вършиме бележки за ритуалите, които наблюдавате в света на бизнеса. Какво виждате, когато екипът ви влиза в офиса? Какво се случва след работните срещи? Или когато чиновниците реализиран някакъв триумф?

Нашите ритуали са градивните блокове на човешката просвета и са основни за определянето на връзките в екипа. Когато обаче бъдат открити твърдо, постоянно ги назоваваме „ Тук по този начин вършим нещата!. Много е потребно да размислите дали това е най-хубавият метод нещата да бъдат правени.

Ефективните ритуали свързват членовете на компанията  един с различен, с водачите им и с общата идея. Те могат да бъдат напълно простички, като донасянето на бонбони или понички, с цел да се почерпят всички за рожден ден; като организирането на обществени мероприятия; като окачването на дъска за фотоси на новите членове на екипа и клиентите; като звъненето с камбанка, когато се направи нова продажба; или като шерването на нещо, с което всички се гордеят, при започване на планьорката.

Yum! Brands е най-голямата ресторантьорска компания в света.  Тя има веригите Taco Bell, KFC, Pizza Hut. В началото на всяка среща на личния състав всички чиновници ритуално извършват характерния поздрав YUM! Смята се за огромна чест да те помолят да ръководиш тази дребна гала. Всички вземат участие в нея, всякога, с цялата си душа.

Това несъмнено ви звучи смешно. Но не е по този начин. Това е енергизиращ и занимателен метод да свържете един екип и да започнете едно заседание. Това е мощен обред. Той обаче е ефикасен единствено тъй като е част от тяхната просвета.

Ефективните ритуали – тези, които по природата си са градивна единица  на корпоративната просвета – построяват връзки. Затова е доста значимо да подбирате ритуали, които подхождат на лидерския ви жанр и на химията сред чиновниците. Те би трябвало да са удобни и естествени за всички, с цел да имат някакъв резултат.

Може ли и вашият екип да употребява нещо такова, с цел да се сплоти? Отделете малко време да помислите и да създадете нещо занимателно, елементарно и свястно. Нека ритуалът бъде простоват. Започнете единствено с един, изпълнявайте го постоянно и не правете взаимни отстъпки.

Лий Колан, съветник по водачество, OpenForum
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР