Предсроящото произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС) по искането на

...
Предсроящото произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС) по искането на
Коментари Харесай

Съдии нарекоха произвол задържането на Полфрийман до ново произнасяне по делото му

Предсроящото изговаряне на Върховния касационен съд (ВКС) по настояването на основния прокурор Сотир Цацаров австралиеца Джок Полфрийман да бъде върнат назад в пандиза не е съображение той да бъде държан в центъра за чужденци в " Бусманци ". Съдебният акт на Софийския апелативен съд (САС) е влезнал в действие и би трябвало да бъде изпълнен неотложно, макар производството пред Върховен касационен съд.

Това се схваща от мнение на тричленния състав на Софийския апелативен съд (САС) с ръководител Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, който освободи предварително от пандиза австралиеца Джок Полфрийман.

Тримата съдии показват, че пишат мнението си поради обществените изказвания, отразени по случая за условното предварително освобождение на Полфрийман, включително и прессъобщението на прокуратурата от през вчерашния ден след срещата на основния прокурор пред австралийския дипломат.

В него се посочваше, че пред дипломата Цацаров е декларирал, че Полфрийман е освободен от противозаконен правосъден състав. " На този стадий никой от членовете му не разполага с опция да разяснява огласените разнообразни изказвания за пристрастност. Това е по този начин, тъй като е налице висящо произвеждане пред Върховния касационен съд ", напомнят съдиите Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева.

" Като съдии, конституционно натоварени със задължението за отбрана правата и законните ползи на жителите, юридическите лица и страната (чл. 117, алинея 1 КРБ), считаме за собствен безвъзвратен дълг да осведомяваме обществото за следното: Постановеният на 19 септември правосъден акт е влезнал в действие и предстои на неотложно осъществяване. Инициираната с настояването на основния прокурор процедура за обновяване на делото не трансформира този факт ", акцентират магистратите.

" Всякакви спекулации досежно осъществяването на правосъдния акт, включително и отнесените до бъдещото изговаряне на Върховен касационен съд по отправеното искане за обновяване, не са в сходство с открития правов ред ", допълват още те.

" Ако са налице други учредения за задържането на непознатия жител, разнообразни от тези по делото, то следва да се акцентират точно те, а не идното изговаряне на висшата правосъдна инстанция. В правовата страна актовете на съда, подлежащи на осъществяване, абсолютно следва да се зачитат. В противоположен случай жителите са оставени на произвол, от който няма по какъв начин да бъдат предпазени. Това, а не персоналните офанзиви против членове на правосъдния състав, е повода да изразим тази позиция ", показват тримата съдии от САС.

Към момента като само съображение Полфрийман да не бъде освободен от центъра за краткотрайно настаняване на чужденци в " Бусманци " се показва възбрана за овакантяване на страната, която му е издадена през 2011 година по Закона за чужденците и е мярка, която нормално се постанова дружно с присъдата на чужденци.

Защитникът на Полфрийман Калин Ангелов неведнъж е заявявал, че тя към този момент не работи и би следвало автоматизирано да отпадне дружно с произнасянето на САС. От прокуратурата и Министерство на вътрешните работи не оповестяват публично нищо съответно за тази възбрана, а междуврменно е издадена и заповед за незабавна експулсация, която също все още към момента не е изпълнена.

Полфрийман към този момент има издадени годни документи за идентичност и самичък е декларирал, че би напуснал непринудено страната. Заповедта за експулсиране също би тябвало да бъде изпълнена и не е нужно да се чака произнасянето на Върховния касационен съд по настояването на Цацаров, напомня юрист Калин Ангелов като добавя, че продължаващото задържане на Полфрийман в " Бусманци " е нелегално. Още повече, че срокът за произнасянето на Върховен касационен съд е два месеца, въпреки че магистратите дадоха знак, че ще бързат да решат проблема като пренасрочиха датата за гледането му по-рано.

" Дневник " неведнъж зададе въпроса към Министерство на вътрешните работи и прокуратурата: На какво правно съображение Джок Полфрийман продължава да бъде държан в " Бусманци ". Официален отговор към момента няма.

Междувременно в своя позиция до Българска национална телевизия австралийският външен министър Марис Пейн съобщи, че Австралия ще продължи да оказва помощ на Полфрийман и ще поддържа бързото му овакантяване на България. Тя показва, че желае гаранции, че Джок Полфрийман получава обективен развой, в сходство с българското законодателство.

Австралийският външен министър показва угриженост, че наказаният за убийството на Андрей Монов е арестуван в миграционен център, откакто е освободен условно от пандиза. Подчертава също, че ще бъде разтревожена, в случай че незаконови аргументи забавят освобождението на австралийския жител.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Казусът "Полфрийман " (55)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР