Предсроящото произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС) по искането на

Предсроящото произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС) по искането на ...

Съдии нарекоха произвол задържането на Полфрийман до ново произнасяне по делото му.Предсроящото произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС) по искането на главния прокурор Сотир Цацаров австралиеца Джок Полфрийман да бъде върнат обратно в затвора не е основание той да бъде държан в центъра за чужденци в "Бусманци". Съдебният акт на Софийския апелативен съд (САС) е влязъл в сила и трябва да бъде изпълнен незабавно, въпреки производството пред ВКС.

Това се разбира от становище на тричленния състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, който освободи предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман.

Тримата съдии посочват, че пишат становището си заради публичните изявления, отразени по случая за условното предсрочно освобождаване на Полфрийман, в това число и прессъобщението на прокуратурата от вчера след срещата на главния прокурор пред австралийския посланик.

В него се посочваше, че пред дипломата Цацаров е заявил, че Полфрийман е освободен от незаконен съдебен състав. "На този етап никой от членовете му не разполага с възможност да коментира огласените различни твърдения за пристрастност. Това е така, защото е налице висящо производство пред Върховния касационен съд", припомнят съдиите Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева.

"Като съдии, конституционно натоварени със задължението за защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата (чл. 117, ал. 1 КРБ), считаме за свой неотменим дълг да информираме обществото за следното: Постановеният на 19 септември съдебен акт е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение. Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт", подчертават магистратите.

"Всякакви спекулации досежно изпълнението на съдебния акт, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по отправеното искане за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред", допълват още те.

"Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция. В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция", посочват тримата съдии от САС.

Към момента като единствено основание Полфрийман да не бъде освободен от центъра за временно настаняване на чужденци в "Бусманци" се посочва забрана за напускане на страната, която му е издадена през 2011 г. по Закона за чужденците и е мярка, която обикновено се налага заедно с присъдата на чужденци.

Защитникът на Полфрийман Калин Ангелов многократно е заявявал, че тя вече не действа и би следвало автоматично да отпадне заедно с произнасянето на САС. От прокуратурата и МВР не съобщават официално нищо конкретно за тази забрана, а междуврменно е издадена и заповед за незабавна експулсация, която също към момента все още не е изпълнена.

Полфрийман вече има издадени валидни документи за самоличност и сам е заявил, че би напуснал доброволно страната. Заповедта за експулсиране също би тябвало да бъде изпълнена и не е нужно да се чака произнасянето на Върховния касационен съд по искането на Цацаров, припомня адвокат Калин Ангелов като допълва, че продължаващото задържане на Полфрийман в "Бусманци" е незаконно. Още повече, че срокът за произнасянето на ВКС е два месеца, макар че магистратите дадоха знак, че ще бързат да решат казуса като пренасрочиха датата за гледането му по-рано.

"Дневник" многократно зададе въпроса към МВР и прокуратурата: На какво правно основание Джок Полфрийман продължава да бъде държан в "Бусманци". Официален отговор все още няма.

Междувременно в своя позиция до БНТ австралийският външен министър Марис Пейн заяви, че Австралия ще продължи да оказва помощ на Полфрийман и ще подкрепя бързото му напускане на България. Тя посочва, че иска гаранции, че Джок Полфрийман получава справедлив процес, в съответствие с българското законодателство.

Австралийският външен министър изразява загриженост, че осъденият за убийството на Андрей Монов е задържан в миграционен център, след като е освободен условно от затвора. Подчертава също, че ще бъде разтревожена, ако незаконови причини забавят освобождаването на австралийския гражданин.

Всичко, което трябва да знаете за:Казусът "Полфрийман" (55)

Източник: dnevnik.bg