Предсрочните парламентарни избори в България доминираха във фокуса на световните

...
Предсрочните парламентарни избори в България доминираха във фокуса на световните
Коментари Харесай

Светът за изборите у нас: България няма повече право на грешки

Предсрочните парламентарни избори в България преобладаваха във фокуса на международните медии.

Съобщавайки за оповестените от социологическите организации резултати, съгласно които партията на някогашния водач Бойко Борисов ГЕРБ печели изборите, медиите в Европа и отвън нея плануват компликации в съставянето на кабинет и слаби изгледи за излизане от политическата рецесия и неустановеност. Според мненията в съвсем всички международни медии, страната ни няма повече право на неточности и една продължаваща политическа неустановеност би задълбочила икономическите проблеми, би я отдалечила от задачата за влизане в еврозоната и би попречила на оправянето с последствията от войната в Украйна.

Според организация Ройтерс , гласувайки за Борисов гласоподавателите са посочили, че търсят предсказуемост на фона на високата инфлация и енергийните разноски.

„ Предстоят тежки съдружни договаряния, които могат да завършат с провесен парламент или даже нов избор “, твърди организацията. „ Всеки от тези разновидности би удължил политическата неустойчивост и би повишил вероятността София да пропусне целевата си дата за влизане в еврозоната през 2024 година “

„ Washington Examiner “ твърди, че при несъставяне на държавно управление, последващи избори ще попречват напредъка на страната.

„ Настоящата политическа рецесия слага на кръстопът страната. България отхвърли да отстъпи пред съветския президент Владимир Путин, с което си навлече неговия яд. Войната в Украйна заплашва сигурността на района, а инфлацията оставя икономическа неустановеност “, написа медията.

Ако България желае да разгърне капацитета си, тя би трябвало да се откаже от корупцията, която десетилетия наред тормози страната. Трябва да отхвърли и бюрократичната отпадналост, която господства в политическия пейзаж на страната, приключва коментарът си „ Washington Examiner “.

Докато на предходния избор през ноември предходната година в центъра на вниманието беше необятно публикуваната корупция, в този момент икономическите проблеми са преди всичко измежду опасенията на гласоподавателите, разяснява от своя страна France 24 .

„ Продължителната политическа неустойчивост попречва битката за осъществяване на промени и икономическия напредък. Тя също по този начин форсира отлива на младежи от страната, която към този момент е изгубила една десета от популацията си през последното десетилетие “, твърди медията.

Агенция Блумбърг счита, че макар успеха за Борисов, фрагментираният партиен пейзаж демонстрира, че страната може да се насочи към нескончаем интервал на политическа парализа.

„ Политическата изолираност на Борисов и намаляващата поддръжка за Петков значат, че пред нито един от водачите няма явен път за сформиране на държавно управление. Един нескончаем интервал на създаване на коалиция - и даже вероятността за пети избори - може да затрудни способността на България да се оправи с рекордната инфлация, проекта за приемане на еврото и последствията от съветската инвазия в Украйна “, разяснява организацията.

„ 63-годишният деец и някогашен министър председател Борисов ще бъде изправен пред сложна борба за намиране на съдружни сътрудници “, твърди Агенция Франс Прес в собствен коментар.

Според организацията, изборите в България са били доминирани от възходяща паника от покачващата се инфлация и последствията от войната в Украйна.

„ Гласуването бе белязано от липса на възторг, като изборната интензивност е относително ниска “, разяснява още Агенция Франс Прес.

Според „ Политико “ вероятността за задънена улица е неприятна вест за страната, която се бори с тежките провокации на корупцията по високите етажи на властта, необятно публикуваното съветско въздействие и голямата инфлация в навечерието на зимата.

„ България евентуално е най-уязвимата от пропагандата на Кремъл страна в Европейски Съюз, показателно от триумфа на проруските партии на изборите, макар че известността на съветския президент Владимир Путин в България спада “, написа „ Политико “.

" Българите чакат от политиците да намерят общ език и да създадат всичко допустимо за сформиране на съдружен кабинет, защото копнеят за политическа непоклатимост и предвидимост ", цитира медията анализатори.

Наблюдателите не изключват опцията за нов предварителен избор, ако построяването на коалиция се провали. Те обаче считат, че този вид е в ущърб както на страната, по този начин и на политическите водачи, написа „ Политико “.

Изборите у нас попаднаха и на първите страници на немската преса, като „ Шпигел “ подчертава върху ниската изборна интензивност и слабите изгледи за сформиране на държавно управление, а съгласно „ Тагесшау “ политическата обстановка в България остава нестабилна след успеха на Борисов.

„ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ пък смята, че завръщането на водача на ГЕРБ се случва на фона на преместен център на властта в България.

„ До съставянето на новото държавно управление държавните каузи ще се ръководят от длъжностен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Президентската институция от ден на ден се трансформира в център на властта в България “, написа ФАЦ.

Според „ Berlin Spectator “ , измежду пристигналите да гласоподават в посолството в Берлин българи се следи отмалялост да гласоподават.

„ Но тези избори са доста значими, тъй като касаят огромни въпроси, в това число и този: „ Какви връзки би трябвало да има София с Москва по време на съветската нападателна война против Украйна? “, написа немското издание. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР