Предсрочни президентски избори и референдум за формата на управление ще

...
Предсрочни президентски избори и референдум за формата на управление ще
Коментари Харесай

Киргизстан избира президент и форма на управление

Предсрочни президентски избори и референдум за формата на ръководство ще се проведат в неделя в. Това оповестиха пред ТАСС от Централната изборна комисия за избори и референдуми (ЦИК) в републиката.
 Президентът на Киргизстан върна на Народното събрание новото държавно управление
Президентът на Киргизстан върна на Народното събрание новото държавно управление

Не са били изпълнени законовите условия

Избори ще бъдат приети за годни при всяка изборна интензивност, а референдумът при над 30% " дали своят вот, съобщи пред ТАСС членът на ЦИК Гулнар Джурабаева.

Според нея успеха на първия тур може да бъде извоювана от претендент, за който ще гласоподават повече от половината от участниците . Вторият тур ще бъде назначен, в случай че никой от претендентите не завоюва повече от 50% от гласовете.
 Снимка 513104
Източник:

" 20 дни са отредени за обобщаване на изборните резултати, само че при положение на предварителни избори срокът се понижава на 15 дни. Резултатите от референдума би трябвало да бъдат систематизирани в границите на 35 дни ", изясни членът на ЦИК.

Бюлетините за референдума включват три точки: " за " президентско ръководство, " за " парламентарно и " срещу всички ".

В момента в Киргизстан има президентско-парламентарна форма.

Първоначално 63 души публично уведомиха ЦИК за желанието си да се кандидатират за предварителни президентски избори, само че единствено 18 от тях съумяха да изпълнят всички условия, планувани в закона и да преминат през процедурата за регистрация.
 Президентът на Киргизстан бави оставката си до изборите
Президентът на Киргизстан бави оставката си до изборите

Прие премиера, само че отклони настояванията да се отдръпна

Фаворит за президент е някогашният министър-председател и изпълняващ длъжността президент Садир Жапаров, който беше заставен да подаде, с цел да взе участие в предизборната конкуренция в сходство със закона. Експертите допускат, че той може да завоюва още на първия тур.

Само няколко претенденти могат да се конкурират с него, в това число водачът на партията " Обединен Киргизстан " Адахан Мадумаров, водачът на партията " Киргизстан " Канат Исаев и някогашният ръководител на Държавния комитет за национална сигурност на страната Абдил Сегизбаев.

Почти всички по време на предизборната акция неведнъж заявяваха нуждата републиката да се приближи до Русия и по-активно присъединяване в евразийската интеграция.

Към момента ЦИК е получил общо 79 сигнала за нарушавания на закона, 54 от които се преглеждат от правоприлагащите органи. Седем души са санкционирани за нарушение на разпоредбите на акцията.

В неделя всички изборни секции ще бъдат отворени от 8 до 20 часа локално време. Извън Киргизстан ще работят 48 секции, множеството от които в Русия. Пет секции ще бъдат отворени в Москва и по една в градовете Тюмен, Сургут, Южно-Сахалинск, Якутск, Иркутск, Красноярск, Владивосток, Санкт Петербург, Екатеринбург и Новосибирск.

Всички 2476 изборни секции ще имат две урни : едната за гласоподаване на избори, другата за референдум.
 Киргизстан заявява съблюдаване на интернационалните отговорности
Киргизстан заявява съблюдаване на интернационалните отговорности

След вълненията в страната

Избирателните описи в Киргизстан, където живеят към 6,5 милиона души, включват съвсем 3,56 милиона жители.

В изборния ден вътрешното министерство изпраща 11 000 свои чиновници за отбрана на публичния ред. Те ще бъдат подпомагани от още 9 хиляди лица, както и представители на Министерството на изключителните обстановки, митниците и данъчните служби.

Освен това в изборните секции в Киргизстан е наложителна процедурата за четене на биометрични данни на жителите, въз основа на която се издава бюлетина на гласоподавателя. Жителите на страната, които към момента не са подали своите биометрични данни в Държавната работа за регистрация, нямат право да гласоподават.

Също по този начин машинното гласоподаване обезсмисли и провеждането на exit poll.

Няколко хиляди локални наблюдаващи и над 300 интернационалните наблюдаващи, които съставляват над 40 страни и над 30 интернационалните организации, ще следят прозрачността на изборите.

Най-многобройните са задачите на Оперативно-наблюдателно дело и ОССЕ.

Избори се организират и на фона на пандемията от ковид.Към днешна дата в Киргизстан са разпознати към 81 хиляди души, инфектирани с ковид. Повече от 77 хиляди от тях са се възстановили, 1,36 хиляди са умряли от затруднения, породени от вируса.
 Президентът на Киргизстан подаде оставка: Не желая да лея кръвта на народа
Президентът на Киргизстан подаде оставка: Не желая да лея кръвта на народа

Няма да остана на власт

Затова са взети и нужните санитарни ограничения.

Припомняме, че през октомври президентът на Киргизстан Соронбай Жеенбеков подаде на фона на политически разтърсвания в страната.

Държавният глава разясни, че назначението на ново държавно управление не е помогнало за понижаване на напрежението в обществото , нападателните митинги не са утихнали и към момента желаят оставка.

Киргизстан изпадна в рецесия след парламентарните избори на 4 октомври , извоювани от проправителствени партии. Опозицията разгласи, че е имало пазаруване на гласове и други нередности.

Протестиращи излязоха по улиците на страната и окупираха държавни здания. Централната изборна комисия . Жеенбеков вкара изключително състояние в столицата, което бе утвърдено от Народното събрание във вторник.
 Снимка 513103
Източник:

Властите разположиха бойци в Бишкек през уикенда и вкараха вечерен час.

За трети път за 15 година жители на страната проведоха митинги против държавното управление в Киргизстан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР