Председателят на заличения вече клуб в Битоля - Люпчо Георгиевски,

...
Председателят на заличения вече клуб в Битоля - Люпчо Георгиевски,
Коментари Харесай

Захариева: В РСМ си мислят, че като нямаме редовно правителство, могат да правят каквото си искат

Председателят на заличения към този момент клуб в Битоля - Люпчо Георгиевски, към този момент е с публично обвиняване от прокуратурата за акт на ненавист.

" Това явно е политически аспириран развой. Хората, които познават Люпчо, а и аз съм един от тях, а и въобще наблюдавайки процесите в РСМ, надали някой ще повярва, че това е човек, който ще извърши закононарушение като втълпяване на ксенофобски убеждения. Колкото и да ги тъпчат, мачкат, преследват и бият, хората с българско съзнание там стават все по-смели в действителност – пишат тъжби, изискват публично присъединяване в работната група за изменение на конституцията. Все отново да бъдат показани – като ще бъдат вписани в нея, да има представител и от тях самите ", разяснява някогашният външен министър Екатерина Захариева в студиото на " Брюксел 1 ".

Тя добави, че е тъпо, че се стигна до обвиняване, не против тези, които са направили наказуеми закононарушения, а против тези, " които се пробват да живеят в страната си, считайки се обаче с български генезис, почитайки паметта на предците си, събирайки се в един клуб, говорейки за история ".

Захариева даде образци за дискриминация на хората в РСМ, които се обявяват като българи - не могат да си намерят работа, парадокс е за такава в държавната администрация.

Според нея неналичието на постоянно държавно управление към този момент две години е измежду аргументите за все по-арогантното отношение към българите и България.

" Абсолютно обикновено е македонските управляващи да си мислят, че могат да си вършат каквото си желаят без да има сериозна реакция от България... Обвинението ми не е към служебните министри на външните работи, които са правили всичко допустимо това да не се случи и са опитвали в тази обстановка да плануват дневния ред напред. Говоря, че по принцип това е резултатът ", посочи Захариева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ българите би трябвало да влязат в работната група в РСМ за конституционни промени.

" Тук обаче имам рецензия и към нашата общественост там, към организациите. Трябва в действителност да се обединят и да излъчат един или двама индивида, тъй като няма по какъв начин да влязат всички. Така дават опрощение на властта в Скопие да споделят " Кого тъкмо да поканим? “ Те да вземем за пример 10 или 15 са написали писмо, че желаят да влязат. Няма по какъв начин. Обединете се, излъчете представители и тогава ще отнемете и причините на властта в РСМ. Те споделят „ Не може да поканим всички 15 “ и са прави, че не могат да поканят всички. Аз насочвам зов към тях. Вярвам, че знаят, че моят зов е благосклонен. Излъчете един или двама представители и по този начин ще отнемете аргумента на РСМ ", предложи някогашният посланик номер едно на България.

Тя прикани за промени в закона, който разрешава приемане на българско поданство.

" Трябва да има гала, указите, с които се дава българско поданство би трябвало да бъдат обществени и третото доста значимо нещо е публичността на тези регистри при съблюдаване на ЗЗЛД, най-малко имената. Аз не мога да схвана за какво би трябвало да ги крием тези регистри. Аз смятам, че това ще лимитира хората, които взимат български паспорт, единствено с цел да могат да пътуват в Европейски Съюз, тъй като не са още държава-член. В същото време извършвайки антибългарски дейности непосредствено против ползите на Република България ", безапелационна е Захариева.

Гостът изрази позиция, че може да предложения представител или представители от общността на македонските българи по въпросите на поданство, когато трансформират закона, тъй като те най-добре знаят какво им пречи да получат правата си и да имат и български паспорт.

" Добре са пристигнали. Аз не мога да приказвам от името на ръководителите на комисии, които към момента нямаме. Но аз като депутат и вносител, бих могла и мога да ги поканя ", сподели Захариева.

Тя разяснява и опцията за сформиране на постоянно държавно управление: такава има.

" Мисля, че към този момент е видно за всички български жители е, че ние вършим всичко допустимо. Извинявайте, само че ние като първа политическа мощ подадохме ръка. Направихме ужасно доста взаимни отстъпки. И същото време, от отсрещната страна, " Продължаваме промяната " споделя, че програмата е тяхна. Тези хора би трябвало да осъзнаят, че са втора политическа мощ. Второ, на нито един от нас, на нито една от партиите не даде да управляваме независимо в държавно управление. Те имат 64 депутати, по какъв начин си показват държавно управление на малцинството? ", попита Захариева.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР