Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов използва днес

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов използва днес
Коментари Харесай

Лозан Панов скочи пред амбразурата за Калпакчиев

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов употребява през днешния ден парламентарната естрада, с цел да отбрани подопечния си арбитър Калин Калпакчиев и то за скандалното решение за предварителното освобождение от пандиза на австралиеца Джок Полфрийман, който умъртви студента Андрей Монов в центъра на София при сдърпване.

Панов направи това макар отрицателния публичен отзив, провокиран стартирането на килъра на независимост, напомня " Монитор ".

В Народното събрание разглеждаха отчета за активността на съдилищата у нас през 2019 година, а съдията с политически упоритости се възползва от опцията първо да скочи на депутатите, че не постоянно се преценяват със мненията на висшите съдии при изработването на някои законодателни промени, а по-късно да упрекна Висш съдебен съвет и в частност съдийската гилдия, че не защитила магистратите от офанзивите – медийните и политическите.

Той разясни, че значимо за съдиите била освен изискванията, в които работят и битовите въпроси, а и „ нападателната медийна среда “. Магистратите пък били подлагани на невиждани офанзиви, което цел била „ ликвидирането на независимостта на съда “.

И точно като образец даде проблема от 2019-та година и акцията против Калпакчиев, неговите колежки от състава – Магдалинчева и Иванова. Той даже не спря до тук, като упрекна институциите, в лицето на правосъдния министър, че постоянно тези офанзиви били координирани с присъединяване и на представители на другите управляващи и институции.

Преди това Панов разяснява и поправките за военните съдилища, като даде да се разбере, че такава промяна „ би било грях “, в случай че преди този момент не се обърнело внимание на другите съдии, които били доста по-натоварени.

Изтъкна, че имало конюнктурно отношение към правосъдната система и даде за образец законовите промени за така наречен „ кариерни бонуси “ за членовете на Висш съдебен съвет, които се завръщат в системата след края на мандата им.

Иначе отчетът за работата за съдилищата 2019-та бе признат от депутатите със 78 гласа „ за “, единствено 3 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “. В правна комисия, където преди към 2 седмици отчетът бе обсъждан, бе подложен на рецензии от депутатите, защото съгласно тях в него има политически позиции.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР