Председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов даде подробен разчет

...
Председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов даде подробен разчет
Коментари Харесай

Близо 40% от ваксинираните до момента българи са над 60 години


Председателят на имунизационния щаб проф. Красимир Гигов даде обстоен план на имунизираните от другите възрастови групи. Сред групата сред 60-69 до момента са имунизирани 61 000 души; сред 70-79 – 34 000 души и над 80-години – 9 859 души. Едно от обясненията е, че измежду някои от предпочитано имунизираните групи като лекари и учители работната мощ е застаряваща и има не малко хора над 60 година

По професионални групи обхванатите са както следва: чиновници от съществени за публичния живот действия са към 30 000, педагогичен експерти – 27 000, лекари 26 000, експерти по здравни грижи – 16 000, хора от изборната администрация – 11 000.

Личните лекари се включиха в имунизационната акция, само че към момента имунизацията там не съумява да обхване всичщи искащи. Досега при джипитата ваксина са получили общо 45 000 души. Според зам.-председателя на БЛС доктор Николай Брънзалов, това е извънредно незадоволително. Защото действително всеки доктор е сложил приблизително по 10-11 дози. Той настоя да се усилят доставките на ваксини измежду персоналните лекари, с цел да могат да бъдат обхванати възрастните и хората с хронични болести в листите им, които към този момент близо година не излизат и се пазят от вируса. Той уточни, че за фамилните лекари най-удобна е имунизацията на „ АстраЗенека “ поради по-лесното й съхранине.

От своя страна министър Ангелов разяснява, че най-трудно на здравните управляващи е да убедят точно възрастните хора в смисъла от имунизирането. Защото, по думите му, те са най-податливи на подправени вести.

Стана ясно, че до дни се чака Европейската организация по медикаментите да утвърди имунизацията „ Янсен “ на компания „ Johnson&Johnson “. Това ще е първата ваксина против коронавирус, която ще се слага единствено с една доза.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР