Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич обвини България в извършването

...
Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич обвини България в извършването
Коментари Харесай

Тежки обиди срещу България избълва Ивица Дачич в компанията на Цеца

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич упрекна България в осъществяването на “тежки фашистки престъпления”. Той насочи и заплашителни мнения към македонския министър председател Зоран Заев заради казаното от него в изявлението БГНЕС.

Дачич бе дълготраен представител на диктатора Слободан Милошевич, а през последните години, откогато Александър Вучич пое ръководството, бе министър на външните работи.

Пред проправителствената телевизия “Пинк” Ивица Дачич попита “дали сръбската общност изобщо е наясно с желанията на България”. Разговорът стартира с фрагмент от изявлението със Зоран Заев, в който той споделя, че България е другарска страна.



“Зоран Заев не е политически неграмотник. Той доста добре знае, че казаното не е истина. Той доста добре знае къде продаваше земеделската си продукция – в Сърбия и Югославия, сигурно не и в България. Но той има потребност от България”, сподели Дачич и извади лист хартия и стартира да чете без да подвига взор: При оповестяването на независимостта на Македония на 17 ноември 1991 година македонският парламент не е загатнал нито един път България. В нито един документ. В декларацията за приемането на Конституцията се приказва единствено за АСНОМ.

След това Дачич с подигравка сподели: Ако те считат, че са българи, че нямат собствен език, това си е тяхна работа. Но няма да обявявате българската окупация за администрация. Българската окупация бе част от хитлеристката коалиция. Поне ние, които живеем в южната част на Сърбия, доста добре знаем какъв брой тежки бяха българските закононарушения. Това не бе администрация.

БГНЕС напомня, че в южната част на Сърбия са Западните околности, където живее българско население. Поради асимилацията и тоталната икономическа изолираност през последните 100 година от над 120 000 души, през днешния ден там живеят едвам към 20 000.

Ивица Дачич акцентира, че е бил срещу признаването на Македония с името Република Македония. “Защо трябваше да вършим това, откакто те признават Косово. Още повече, че целият свят ги наричаше Бивша югославска република Македония”, сподели още той.

В студиото бе и сръбската чалгазвезда Цеца Величкович-Ражнятович, брачна половинка на убития през 2000 година военнопрестъпник Желко Ражнятович -Аркан. Тя отхвърли да вземе отношение в полемиката и единствено сподели, че “познава персонално и Зоран Заев, и Бойко Борисов”. На това Дачич направи подигравателен коментар: Те към момента са две страни.

Бившият представител на Милошевич осъди и казаното от Зоран Заев за някогашна Югославия, която разделяше Македония и България. Не одобрявам изказванието, че Югославия ги е разделила от България. Ето, през днешния ден няма Югославия какво ви разделя?

Ако толкоз доста желаеха да се прегърнат, нямаше да чакат 29 години да пристигна 2020 година Не си мислете, че нас ни е жалост. Аз обичам Югославия. Обичам социализма, само че денят когато е основана Югославия, това е един трагичен ден за сърбите.

“Но, не си мислете, че мен ми е жалост, че българите и македонците през днешния ден ще се прегърнат и ще вземат решение кой е по-голям българин. Мен това изобщо не ме интересува. Това, което ме интересува, е какво става със Сърбия”, сподели още Ивица Дачич.

В началото на тази година Дачич приказва с изключителна експанзия против България. Пред държавната телевизия упрекна София, че се намесва във вътрешните й работи: “За какви вътрешни работи през днешния ден се приказва в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са единствено 0.26 на 100 от популацията ни. Толкова са българите в Сърбия.

Но България на всяка среща на Европейския съвет слага въпроса за правата на българското национално малцинство? Миналата година той си разреши непремерен звук и по отношение на българския министър председател във връзка изказването на Бойко Борисов в Познан за ситуацията в района.

Тогава след острата реакция на София управляващите в Белград обявиха, че е “имало проблем с превода”. Борисов тогава изиска Дачич обществено да се извини и сподели: “Какво тъкмо желае Ивица Дачич? Аз мога да съм много недопустим, мога да съм и недипломатичен, само че от това минимум Сърбия ще има изгода, и още по-малко сръбският и българският народ ".

В края на ноември 2019 година сръбският дипломат в София бе извикан в българското Министерство на външните работи във връзка скандалното изказване на ръководителя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че България всеобщо шпионирала Сърбия.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР