Председателят на Съюза за стопанска инициатива Гълъбин Гълъбов коментира пред

...
Председателят на Съюза за стопанска инициатива Гълъбин Гълъбов коментира пред
Коментари Харесай

Съюзът за стопанска инициатива: Първите три дни от болничните трябва да се изплащат от НОИ

Председателят на Съюза за стопанска самодейност Гълъбин Гълъбов разяснява пред публицисти, че съгласно организацията първите три дни от болничните би трябвало да се изплащат от Националния застрахователен институт /НОИ/. Той счита, че отклонението от осигурителното предписание изкривява логиката на отчисленията, които се вършат от заплатите на хората.

Гълъбов означи, че близо 90 на 100 от членовете на организацията са дребни и микро компании и са самонаети и притежатели, като в този смисъл казусът с подправените болнични не ги визира в такава огромна степен, както е в народен мащаб. Затягането на контрола над болничните е функционалност на страната, счита Гълъбов, представен от Българска телеграфна агенция.

Бизнесмен за болничните: Лесно е, когато не изкарваш пари, да даваш препоръки

Той добави, че не би трябвало всички да бъдат наказвани, поради неблагоразумието на някои при използването на болнични.

Помолен да разяснява предлагането от през вчерашния ден работодателите да заплащат не повече от 15 дни болнични в годината, Гълъбов сподели, че за концепцията има "за " и "против " мнения, само че в целокупност тя още не е разисквана с членовете на ССИ.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа " Иоанис Партениотис сподели пред публицисти по време на конференция "Предприемачеството - мотор на социално-икономическото развиване ", че е въпрос на план дали тези 15 дни в границите на годината покриват това, което се е случило. "Ако приемем, че в България са били употребявани 4 млн. болнични листове /четири милиона души еднократно са излезли в болнични/, по първите три дни, които се заплащат от работодателите, значи 12 дни, като в този смисъл евентуално плановете до 15 се покриват ", изясни той.

Иоанис Партениотис посочи, че концепцията от през вчерашния ден не е била съпроводена с причини и спомагателни уточнения и изрази вяра това да се случи на идното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. Нормално е някой да попита за какво тъкмо 15 дни са определени, добави синдикалистът.

Той заяви, че синдикатите към този момент са подали настояването си за съвещание на НСТС и среща с премиера Бойко Борисов по тематиката. Сред досегашните оферти за решение на казуса с болничните е и персоналният доктор да има право да дава на служащите по-малко дни болнични. В момента може да се издава болничен лист до 14 дни, а се разисква това да допустимо единствено до седем дни.

Гълъбин Гълъбов и Иоанис Партениотис направиха мненията след присъединяване си в откриването на национална конференция на тематика: "Предприемачеството - мотор на социално-икономическото развиване ", проведена от Съюза за стопанска самодейност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР