Председателят на Съюза на физиците в България /СФБ/ проф. Александър

...
Председателят на Съюза на физиците в България /СФБ/ проф. Александър
Коментари Харесай

На среща с кмета Стефан Радев от Съюза на физиците в България заявиха подкрепа за развитието на новата обсерватория

Председателят на Съюза на физиците в България /СФБ/ проф. Александър Драйшу и представители на управлението на съюза се срещнаха през днешния ден с кмета на Община Сливен Стефан Радев.

Акцент в диалога бе разкритата преди месец от Община Сливен нова астрономическа обсерватория „ Д-р Петър Берон “.

Гостите поздравиха локалната власт, че е дала отговор на желанието на учениците и учителите да бъде възобновена обсерваторията. Те подчертаха, че Сливен има доста положителни преподаватели по физика и астрономия, а децата обичайно се показват чудесно на национални конференции, състезания и олимпиади.  „ Астрономията интересува всеки, тъй като всеки желае да разбере какво е нашето място в света и във вселената. Затова се надявам, че с изключение на за възпитаници, активността й ще бъде ориентирана и към жителите “, сподели проф. Иван Лалов, някогашен ректор на СУ „ Св. Климент Охридски “ и някогашен министър на образованието.

Кметът Радев акцентира, че упоритостта на Общината е да обезпечи атрактивно и най-модерно съоръжение за обсерваторията, с цел да притегля интерес и да развива познанията.  Разчита се и на интензивността на шефа й и на преподавателите от Сливен. От своя страна представителите на СФБ показаха цялостна поддръжка, подготвеност да спомагат за развиването й и предпочитание да споделят опита си.

В срещата участваха още зам.кметът Пепа Чиликова, а от страна на СФБ – научният секретар на съюза проф. Ана Георгиева, зам. ръководителят му Юлия Върбанова и Милка Джиджова, член на управителния съвет. Гостите бяха съпроводени от Кети Маринова, преподавател по физика и астрономия в ППМГ „ Добри Чинтулов “.

По време на визитата си в Сливен управлението на СФБ ще се срещне с учители по физика. Предстои да бъде възобновено локалното сдружение към съюза. На 12 ноември възпитаници от 35 водещи учебни заведения в страната ще вземат участие в Есенно съревнование по физика, което ще се организира в СУ „ К. Константинов “ в Сливен. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР