Председателят на Съюза на артистите ще настоява за увеличение на

...
Председателят на Съюза на артистите ще настоява за увеличение на
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Методиката на финансиране на театрите ще се промени

Председателят на Съюза на артистите ще упорства за нарастване на заплатите на всички заети в областта на театралните изкуства с не по-малко от 25%

Театрите в България не могат да се върнат към методиката на финансиране отпреди изключителното състояние, поради следствията от пандемията, уточни ръководителят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев и добави, че се водят диалози за удължение на постановлението, с което се подсигурява 100% фонд работна заплата за работещите в културните институти.

Мутафчиев е в Габрово, където се организира фестивалът на монодрамата „ Соло акт “, осведоми.

Заради следствията от пандемията от Съюза на артистите ще упорстват заплатите в театрите да бъдат обезпечени, уточни неговият председателХристо Мутафчиев: "Поне година и половина или две ще излизаме от обстановка, в която публиката няма да може да образува Бюджета по този начин, както го правехме преди 2019-та година ".

Мутафчиев добави, че поради възходящата инфлация при подписването на Браншовото съглашение с работодатели и синдикати тази есен ще упорства за нарастване на заплатите на всички заети в областта на театралните изкуства с не по-малко от 25 %: "Ние сме подсигурили малко по-високи заплати от позиция на коефициентите, с които сме подписали Браншовото съглашение, само че това за мен не е задоволително. Стандартът може да се усили единствено в случай че Министерски съвет усили Бюджета към Министерство на културата ".

Христо Мутафчиев е посетител на Фестивала на монодрамата "Соло акт ", който се организира на четна година в Габрово. Той разгласи, че двама млади актьори-участници във форума ще получат шанса да се включат в идната актьорска академия на първия български артист, държал в ръцете си Оскар - Димитър Маринов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР