Председателят на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Румен

...
Председателят на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Румен
Коментари Харесай

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

Председателят на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство Румен Порожанов показа целите на българското председателство по време на чуване в Koмисия по земеделие и развиване на селските региони в Европейския парламент. Основен акцент бе модернизирането и опростяването на ОСП след 2020 година и бюджетът за земеделие в границите на идната Многогодишна финансова рамка, оповестиха от МЗХГ.

Порожанов акцентира, че ОСП би трябвало да остане мощна и съответно финансирана политика, с цел да отговори на публичните упования и да подсигурява резистентност на земеделието и околната среда.

България ще провежда серия от фокусирани диспути по отношение на бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 година Целта на Българското председателство е да подкрепи и да насочи Комисията при правенето на законодателните оферти. Темата ще бъде разисквана и на неофициалната среща на министрите на земеделието в София през юни 2018 година

Министърът уточни още, че извънредно значима е тематиката за нелоялните търговски практики. „ Малките аграрни производители би трябвало да бъдат предпазени и да получават обективна цена за продуктите си. Очаква се законодателно предложение на Комисията да излезе по време на Българското председателство и ще работим интензивно за прогрес по разглеждането му в границите на Съвета “, безапелационен бе министърът.

„ Българското председателство ще продължи да следи от близко ситуацията на селскостопанските пазари, изключително в чувствителни браншове, като мляко и млечни артикули, говеждо, свинско и пилешко месо, плодове и зеленчуци “, добави Порожанов.

Във ветеринарната област Българското председателство ще се концентрира върху устойчивото ръководство на здравето на животните.

В този подтекст ще бъде обърнато особено внимание на ролята на дивите животни за ръководство на заболяванията, като ще се прегледат въпроси като наблюдаване, надзор, икономическо влияние, ловни практики, районно съдействие и тактики. Целта е реализиране на повсеместен и интегриран метод към възстановяване на ръководството на здравето на животните в Европейски Съюз. През март 2018 година Председателството ще провежда семинар в София на тематика „ Ролята на дивите животни в подтекста на здравето на животните “.

Темата за хуманното отношение и по-специално хуманното отношение към животните по време на превоз ще бъде различен приоритет на Българското председателство. Обсъждането на хармонизираното използване на настоящото законодателство ще бъде значима част от българската стратегия.

В региона на здравето на растенията Председателството ще продължи работата по тематиката за подготвеност за реакция в изключителни обстановки и създаване на потенциал на националните способени органи в подтекста на новото законодателство на Европейски Съюз за здраве на растенията и формалния надзор.

Евродепутатите показаха и задоволството си от желанията за изчерпателен и осведомен спор по време на българското председателство.

„ Много е значимо да дадем ясни насоки на Европейска комисия за осъществяване на съответна промяна на ОСП с опростени правила “, обявиха от европарламента. В подтекста на Брекзит, представители в Екологичен потенциал желаеха българското председателство да отбрани съответното финансиране на Общата селскостопанска политика.

По време на чуването министър Порожанов бе поздравен от немски евродепутати за положителното показване на страната на „ Зелената седмица “, най-голямото ревю за храни и земеделска продукция.

Част от засегнатите тематики по време на чуването бяха въпросите за африканската чума по свинете, транспортът на живи животни и хуманното отношение към тях, опциите за това повече младежи да бъдат привлечени в бранша, както и ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванато във връзка с биологичното земеделие.
 whatsapp-image-2018-01-23-at-18-49-20  whatsapp-image-2018-01-23-at-18-49-00  whatsapp-image-2018-01-23-at-18-48-39
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР