Председателят на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф © Kacper Pempel

...
Председателят на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф © Kacper Pempel
Коментари Харесай

Мнения Daily: Зачитането на правата в Полша може да се превърне в спомен

Председателят на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф

© Kacper Pempel Още по тематиката
Мнения Daily - Борисов все по-трудно балансира

И още: По-добре е да се държим дружно, в сравнение с да ни обесят поотделно; Можеш да излъжеш всички единствено за известно време
25 юли 2018
Без значение какво споделя Тръмп Съединени американски щати са по-богати поради Европа

Европейският съюз е най-големият американски бизнес сътрудник и комерсиалната война съставлява сериозен риск
24 юли 2018
Мнения Daily - Истерията и експанзията може да заглушат " Свободна Европа "

И още: Българска социалистическа партия в действителност преоткрива себе си; България не е парламентарна, а Бойкова народна власт
23 юли 2018 Зачитането на човешките права в Полша може да скоро да се стопи до спомен

От тирада на ръководителя на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф на конференция, проведена от Федералния висш съд на Германия, ден откакто тя и нейни сътрудници бяха пенсионирани от полското държавно управление със закон, провокирал митинги. Преводът е на Васил Петров от Софийския областен съд.

Първо, юристите не могат да мълчат пред лицето на злото, споходило полската правосъдна власт от законодателството, признато през последните две и половина години. Вредата, за жалост, е огромна и наподобява няма вяра за възобновяване в близко бъдеще.

Независимостта на полския Конституционен съд бе унищожена, правосъдните му сформира бяха манипулирани в отговор на упованията на ръководещата партия. Министърът на правораздаването е и основен прокурор. Той сега има всички принадлежности за действително влияние в правосъдните производства, изключително в наказателните. Председателите на съдилища му се регистрират, и с цел да се добави сол в раната, той запълни над половината от състава на Националния правосъден съвет с хора без парламентарен мандат, които в този момент са му задължени. Партийната машина може да короняса или да унищожи всеки и всички по прищевките и волята на ръководещите. Върховният съд мина през чистка, прикрита с смяна в пенсионната възраст с противоположна мощ. Съдържанието на жизненоважно съдоустройствено законодателство се трансформира непрестанно единствено няколко дни след внасянето му за разискване в Народното събрание и без консултиране или публично разискване.

Какво може да стори председателката на висшата правосъдна инстанция? Всичко, което ѝ е останало, е словото. И въпреки всичко, тя не може да остане " аполитична ", защото спазването на Конституцията се е трансформирало в политически въпрос, par excellence. Такива са полските условия през днешния ден и дано не бъдат същите на следващия ден в Германия!

На второ място, като полски арбитър бих желала да употребявам опцията да моля за повече Европа в Европа. Благодарни сме на Европейската комисия, и на нейния първи вицепрезидент Тимерманс в частност, за мощната поддръжка за правилото на господство на правото.

При все това, мандатът на европейските институции е прекомерно слаб, изключително в случаите на властнически и националистки трендове, на каквито ставаме очевидци освен на европейска територия, въпреки, за жалост, и на нашия континент. Добре ми е известно, че държавните управления на някои страни членки (макар наподобява Германия да не е измежду тях) демонстрират податливост да одобряват по този начин наречената промяна на полската правосъдна система за вътрешен проблем, с който не следва да се занимават интензивно. Въпреки това тя е приоритет, инвестиция в нашето общо бъдеще! Щом Европейският съюз и членовете му бездействат при спор за върховенството на правото, то запазената марка на Съюза ‒ зачитането на човешките и съществени права ‒ може скоро да се стопи до противен спомен.

Всички ние се нуждаем един от различен. Затова желая да употребявам опцията да предложа организирането на паневропейски юридически конгрес, в границите на който да можем да научим повече един за различен и да обсъдим бъдещето на Европа, учредена на върховенството на правото. Европейският съюз продължава да е учреден на силата на своите жители и не би трябвало да се оставя само на политиците. Федералният канцлер Конрад Аденауер в миналото е споделил фраза, което заема особено място в сърцето ми: " Историята е сборът от нещата, които е могло да бъдат избегнати " (Die Weltgeschichte ist auch die Summe dessen, was vermeidbar gewesen ware).

Дами и господа! В този сложен исторически миг, ние, европейските адвокати и съдии, сме натоварени с неповторима отговорност. Нека не разрешаваме популистки сили на злото да унищожат нашата красива европейска концепция. Ако се поддадем, нашите деца и внуци може в никакъв случай да не ни простят. Нека станем покровители на върховенството на правото. Това е посланието от една прилежаща страна към немските ми другари.
Тръмп и неговите измислици за НАТО

Калвин Удуърд за Асошиейтед прес, превод от Българска телеграфна агенция

В понеделник Тръмп приказва за НАТО, все едно че " в основата си " това е бизнес, който е линеел, преди той да се появи. Това беше най-новото изопачаване в една от най-трайните му измислици. Това изобщо не е бизнес, а, несъмнено, боен съюз. Той не е на път да банкрутира, а Тръмп не е направил поврат.
Поглед към неговите изказвания на конференцията с италианския министър-председател Джузепе Конте:

Фотограф: Carlos Barria

Тръмп:
За неотдавнашната среща на НАТО: " Отидох в НАТО. А НАТО всъщност излизаше от бизнеса, щото хората не плащаха и тя западаше от ден на ден и повече, и повече. "

За генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг: " Той сподели, че не е можел да събира пари, преди да се появи президентът Тръмп. През предходната година сподели, че сме събрали 44 милиарда $. А тази година парите се изливат вътре. И по този начин, поуката е, че страните от НАТО в този момент заплащат доста повече пари. "

Фактите:
Държавите не заплащат, с цел да бъдат в НАТО, и не дължат на организацията нищо повече от вноски за най-вече административен фонд, за който Тръмп не приказва. Страните членки не са в дълг към НАТО. Сега парите " не се изливат " вътре. Събираемостта не се е повишила, както съобщи той.

Всъщност Тръмп роптае поради това какъв брой харчат страните членки за националните си бюджети за защита.

Правителството на Тръмп не е първото, което тласка страните в НАТО да харчат повече за личните си въоръжени сили, с цел да понижат зависимостта си от Съединени американски щати. Всъщност през 2014 година, при държавното управление на Обама, членките на НАТО се съгласиха да се насочат към консумиране на 2 % от техния Брутният вътрешен продукт за личната им защита до 2024 година

Донякъде неразбираемо дефинираният ангажимент беше стихотворец в отговор на дейностите на Русия в Украйна и анексията на Крим. Никой не очакваше всички съдружници незабавно да се придвижат до 2 процента; покачването трябваше да е последователно.

Възможно е, въпреки да не е открито, настъпателността на Тръмп да е пришпорила някои страни да усилят разноските по-бързо от плануваното или да погледнат по-сериозно на постигане на задачата от 2 %.

Но срещата на върха на НАТО този месец, когато Тръмп съобщи, че е извоювал нов ангажимент на сътрудниците от НАТО за техните военни разноски, тези сътрудници не го поддържаха. Няколко европейски водачи споделиха, че те просто са се съгласили да продължат да правят това, което са правили и до момента - да покачват военните разноски според задачата, сложена през 2014 година

Невярното изказване на Тръмп, че НАТО " събрала " 44 милиарда $ през 2017 година, се отнася до оценката какъв брой от сътрудниците на Вашингтон в Алианса са повишили общо военните си разноски през предходната година.

Тръмп:
Ние даваме рамо на всички места с сред 70 и 90 % от разноските за НАТО. Не е почтено. Това не е почтено. Особено когато вземеш Германия, а Германия заплаща 1 %, малко повече от 1 %.

Фактите:
Това не е правилно. Военният бюджет на Съединени американски щати съставлява към 70 % от военните разноски на страните от НАТО, взети дружно, само че това важи за военни задължения по целия свят, освен в Европа.

Макар да порица Германия, че харчи единствено 1 % от Брутният вътрешен продукт за въоръжените си сили (всъщност 1,24 % за 2017 и 2018 г.), той не загатна пред " новия си другар " Конте, изравен до него, че Италия изразходва даже по-малко: към 1,15 % през 2017 и 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР