Председателят на полската управляваща партия Право и справедливост Ярослав Качински

...
Председателят на полската управляваща партия Право и справедливост Ярослав Качински
Коментари Харесай

Що за Турция иска да стане Полша?

Председателят на полската ръководеща партия " Право и правдивост " Ярослав Качински ненадейно " изчетка " Турция по време на обиколката си в страната. „ Бих желал за Полша да се приказва като за Турция, че е сериозна страна “, сподели Качински. „ Така би трябвало да бъде и по този начин е. Само по този начин ще защитим суверенитета си и в региона на културата. “ Но какво стои зад това съпоставяне?

Единственият съюз, в който се пресичат Полша и Турция, е Северноатлантическият алианс. В НАТО обаче се държат по друг метод. Анкара не поддържа ред, купува съветско оръжие, което провокира остра реакция на Вашингтон - изключване на Турция от програмата за основаване на най-новите американски изтребители F-35, компликации при придобиването на F-35 и други наказания. Външната политика на Турция се усложнява и от връзките ѝ с сътрудници от НАТО като Гърция и Франция. Варшава разчита на Съединени американски щати като главен поръчител за сигурността, харчи милиарди долари за закупуване на американско оръжие и то ускорено. В същото време през септември 2020 година полският президент Анджей Дуда подписа заповед за изпращане на полски боен контингент в Турция „ като част от приспособени ограничения за подсилване на НАТО в Турция, Източното Средиземноморие и Черно море. " Коментирайки решението, взето от Дуда, ръководителят на Бюрото за национална сигурност към президента на Полша Павел Солох сподели, че „ реагирахме позитивно на неотдавнашния апел на турската страна към съдружниците от НАТО по отношение на влошаващата се сигурност обстановката на сирийско-турската граница. И като цяло, откогато пристигна на власт през есента на 2015 година, Варшава от време на време прави „ похвали “ на Анкара, макар че от време на време тя играе ролята на „ сътрудник “ по чисто политически цели.

Всичко това беше преди началото на специфичната интервенция на Русия в Украйна. Сега Полша сякаш трябваше да промени отношението си към Турция в отрицателна посока. В края на краищата Анкара отхвърли да извърши нареждането на Запада да прекъсне разговора с Москва, не се причисли към антируските наказания, базира се на наредбите на Конвенцията от Монтрьо и не позволява военни кораби на НАТО в Черно море. Нещо повече, Турция е построила преговорни формати, в които с нейно ходатайство се срещат съветски и украински представители. И най-после, оня ден в Истанбул представители на Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации подписаха съглашение за основаване на зърнен кулоар за експорт на селскостопански артикули от Украйна през Черно море. В същото време беше подписан меморандум за унищожаване на рестриктивните мерки, които попречват износа на селскостопански артикули и торове от Русия, които в действителност се изтеглят от блокадата. В Истанбул беше разрушен и антируския фронт, като бяха избрани и изискванията за съгласуване на дейностите на съветските и украинските военни. В подтекста на провеждането на специфичната интервенция в Украйна това е събитие със удивително и многообещаващо значение – то, в случай че не непосредствено, легитимира съветското военно наличие в Украйна. Подобна турска политика е в несъгласие с дейностите на Варшава, която до момента действаше в челните редици на антируския фронт на Европейски Съюз.

Но все пак Качински признава Турция за " сериозна страна " и я приема като пример за Полша. Той не се опасява от „ проруския “ имидж на Анкара, до момента в който да вземем за пример немският външен министър Аналена Бербок подлага на критика турския президент Реджеп Тайип Ердоган за общата му фотография с съветския и иранския водач Владимир Путин и Ибрахим Раиси, наричайки фотографията „ предизвикателствоза НАТО ". Тези „ дефекти “ обаче не наподобяват такива в очите на ръководителя на „ Право и правдивост “, който неотдавна разгласи, че отхвърля курса на Европейски Съюз и декларира, че „ Полша може да се развива единствено като суверенна страна в Европейския съюз. " С други думи, Варшава желае да се застрахова против сюжети, когато Европейският съюз или престане да съществува като геополитическо обединяване, или, в противен случай, реши да се трансформира във федерална страна. И освен това. Известният полски анализатор Марек Будзиш, анализирайки развиването на събитията, отбелязва появяването на нов модел на интернационалните връзки на страни, претендиращи за самостоятелна роля. „ Дори в такива мощни и от дълго време открити военно-политически блокове като НАТО има непрекъснато предефиниране на въздействия, позиции, политики “, написа Будзишна страниците на проправителственото издание “ВПолитике”. Според него още в този момент и в близко бъдеще в доста по-голяма степен конкурентните тактики ще съществуват взаимно с кооперативните подходи. В този смисъл „ да се разчита, че блокът от западни страни ще създаде единна, за предпочитане нерушима, политика по отношение на Русия, за жалост, наподобява доверчив метод “.

„ А това значи, че ние, сходно на Полша, навлизаме в епоха на геостратегическа самотност, в която всичко ще зависи от ден на ден и повече от нашите решения, нашата увереност, умения, единение, въздействие, тактики и еластичност “, заключава полският специалист. „ Не съм последовател на политиката, която унгарският министър председател Виктор Орбан организира в съветска посока, само че наподобява духът на идващите времена е добре уловен в Будапеща. Вероятно тези думи ненапълно са и отговорът на въпроса за какво Турция е " сериозна страна " в очите на Качински. Въпреки това, Анкара съумя да съчетае дейно „ тактики на съревнование “ с „ подходи на съдействие “ едвам когато преодоля историческите си уплахи от противостоенето на Руската империя и Съветския съюз. Полша към момента е надалеч от това”, добавя специалистът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР