Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов

...
Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов
Коментари Харесай

Създадена е втора работна група за промени в Закона за радиото и телевизията

Председателят на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов утвърди работната група за промени в Закона за радио и телевизия

© Велко Ангелов Със заповед на ръководителя на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов през днешния ден беше основана работна група, която да разиска и предложи промени в Закона за радиото и малкия екран (ЗРТ). В нея влизат представители на медиите, специалисти, медийни адвокати и депутати (вижте карето в края на текста).

Как е формирана работната група

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От извършеното съвещание не стана ясно на какъв принцип са били подбрани хората в работната група, която ще се захване с сензитивен и значим въпрос, какъвто е смяната на медийното законодателство. Ако се съди по листата, явно водещият аршин е бил юридическата подготовка. Но напълно основателно и други специалисти и представители на медите биха имали искания техни представители да бъдат включени в работната група.

Срещата в Народното събрание не беше обществено огласена и даже не е записана в дневния ред на Народното събрание. За нея публицистите научиха мъчно и с това се изяснява лимитираното им наличие по време на съвещанието. " Срещата е просто опознавателна и на нея няма да се разисква нищо съответно ", сподели народен представител от ГЕРБ. От значително значение за бранша обаче е съставът на сходна работна група да е обществено оповестен и да са ясни критериите, по които са били избирани хората в нея, кой е можел да прави оферти, какъв опит се изисква от тях.

" Сформираме експертната и работна група за медийния закон, който от дълго време не е пипан, стар е и в него има доста неща, които да се оправят, тъй че да са от изгода за медиите. Те да работят по-добре и по актуализирани правила, тъй като и средата се е трансформирала ", сподели Вежди Рашидов при започване на срещата. Той акцентира, че " законите, които създаваме, би трябвало да дадат опция за независимост на медиите, тяхното разрастване, тяхната работа, съобразена с времето, в което живеем ". По думите му концепцията за основаване на работната група за промени в Закон за радиото и телевизията е пристигнала от Българска национална телевизия. Вежди Рашидов наподобява има и по-широки упования от предложенията за промени в Закон за радиото и телевизията, съгласно него би трябвало да се измисли метод за битка с подправените вести, тъй като " те са бичът за свободата на словото ".

Какво се чака

Държавните телевизия и радио имат най-сериозен интерес от преформулиране модела им на финансиране. Вероятно това ще е и тематиката, по която най-задълбочено ще работи професионалната група натоварена с промени в медийното законодателство. В момента Българска национална телевизия и БНР се финансират от държавния бюджет, а сумите са отпускат по направена от Министерският съвет цена за час стратегия. За разлика от БНР, Българска национална телевизия е във банкрут и генералният и шеф Емил Кошлуков разгласи, че до края на годината дефицитът ще доближи 71 млн. лева За съпоставяне, бюджетът на Българска национална телевизия за 2020 година е 70 млн. лева

По предложение на парламентарната комисия по просвета и медии активността на работната група ще се координира от АБРО (асоциацията на комерсиалните телевизии), а Българска национална телевизия ще даде зала за срещите и ще води протокол на съвещанията. След всяка среща, медийната комисия в Народното събрание ще бъде осведомена с отчети за работата на специалистите. До един месец преди Коледа се чака работната група да излезе с съответни оферти за промени в медийния закон.

Първата среща на работната група ще е идващия четвъртък (21 ноември) в Българска национална телевизия. Очакванията са до месец тя да даде съответни оферти за промени в медийното законодателство. Впоследствие те ще прераснат в законопроект, който след по-широко разискване ще влезе за гласоподаване в Народното събрание.

Към Министерството на културата, което е директно отговорно по тематиката аудио-визия, към този момент има основана работна група, само че тя работи единствено по заданията в новата аудио-визуална медийна инструкция, която до година и половина България като член на Европейски Съюз би трябвало да вкара в медийното законодателство. Според члена на Съвет за електронни медии Бетина Жотева, защото тази група не е натоварена да ревизира и други значими текстове в закона за радиото и малкия екран, отвън европейската инструкция, които имат потребност от преосмисляне, това е довело и до нуждата от основаването на втора работна група, която да работи по съответно по смяната и на други текстове в Закон за радиото и телевизията отвън новата аудио-визуална медийна инструкция. Работна група за промени в Закон за радиото и телевизията към Народното събрание:

Експертът в Дирекция " Законодателна активност и право на Европейски Съюз " - Ива Митева

Изпълнителният шеф на Асоциацията на радио и телевизионните оператори (обединяваща комерсиалните медии) - Ана Танова

Директорът " Правни и бизнес връзки " в bTV Media Group - Господин Йовчев

Членът на Съвета за електронни медии - Бетина Жотева

В качеството му на медиен специалисти и някогашен общоприет шеф на БНР - Валерий Тодоров

Правният шеф на " Нова Броудкастинг Груп " - Елена Велкова

Главният правист на БНР - Мария Стоева

Главният правист на Канал 3 - Мая Георгиева

Членът на УС на Българска национална телевизия и правист - Христо Томов

Генералният шеф на Българска национална телевизия - Емил Кошлуков

Лидерът на НФСБ и притежател на телевизия СКАТ - Валери Симеонов

Депутатът от НФСБ - Християн Митев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР