Председателят на парламента на Шри Ланка съобщи, че президентът на

...
Председателят на парламента на Шри Ланка съобщи, че президентът на
Коментари Харесай

Погром в Шри Ланка: Нахлуха и подпалиха резиденцията на президента и дома на премиера

Председателят на Народното събрание на Шри Ланка заяви, че президентът на страната Готабая Раджапакса се е съгласил да подаде оставка в сряда, 13 юли, съобщи Асошиейтед прес.

В телевизионно изказване ръководителят Махинда Япа Абеивардена сподели, че е уведомил Раджапакса за решение, взето от водачите на парламентарните групи на тяхна среща, в което се упорства президентът да освободи поста. Раджапакса се е съгласил, само че ще остане на поста си до сряда, с цел да се подсигурява мирното предаване на властта, посочи Абеивардена.



Това беше оповестено броени часове, откакто гневни протестиращи щурмуваха формалната президентска резиденция. Участници в митингите нахлуха също в дома на министър-председателя и подпалиха жилището.

От канцеларията на премиера споделиха, че довечера протестиращи са нахлули в дома на Ранил Викремесингхе в Коломбо. Малко по-рано Викремесингхе съобщи, че ще подаде оставка в отговор на апелите на политически водачи той и президентът да се отдръпват, откакто десетки хиляди хора се стекоха в столицата, с цел да излеят гнева си от икономическата и политическа рецесия, в която изпадна страната.

Премиерът обаче даде да се разбере, че няма да си тръгне, преди да бъде формирано ново държавно управление. Това ядоса протестиращите и те обсадиха дома му, настоявайки за незабавното му отдръпване.

Според управляващите към 20 000 бойци и служители на реда са изпратени в Коломбо, с цел да охраняват президента. При митинги през май бяха убити девет и ранени няколкостотин души, отбелязва Франс прес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР