Председателят на Нова Демокрация и досегашен премиер на Гърция Кириакос

...
Председателят на Нова Демокрация и досегашен премиер на Гърция Кириакос
Коментари Харесай

Мицотакис за Катимерини: До 2027 г. ще направя Гърция напълно различна

Председателят на Нова Демокрация и доскорошен министър председател на Гърция Кириакос Мицотакис разяснява изборния резултат, разказа държавното управление, което има намерение да сформира след изборите, и проучва целите си в региона на промените в изявление за гръцкия ежедневник " Катимерини ".


" Бях сигурен, че ще имаме доста добър избирателен резултат. Мислех, че ще можем да достигнем процентите от 2019 година Със сигурност обаче и за мен беше приятна изненада, че успяхме да надминем процентите си, само че и че увеличихме абсолютния брой гласове. По никакъв метод обаче не можех да предвидя срутва на СИРИЗА в такава степен. След 1974 година е неповторимо събитие първата партия да има над два пъти повече гласове от втората. Ето за какво считам, че посредством и чрез този резултат се открои забележителния прогрес на гръцкото общество във връзка с метода, по който то възприема висшото демократично право на присъединяване в изборите ", сподели той.

" Не съм крил упоритостта си вторият четиригодишен мандат да бъде четиригодишен интервал на доста огромни промени. Колкото по-силна е обосновката ми за осъществяването на такива промени, толкоз по-лесно ще бъде да ги осъществявам ", добави Мицотакис.

Според него, като се има поради позицията на Андрулакис след изборите, сега страната няма различен политически избор с изключение на независимата Нова народна власт.

" Г-н Андрулакис имаше доста поредна тактика за ориентиране на ПАСОК доста по-наляво и сигурно не желаеше никаква връзка с мен персонално. Затова през днешния ден не виждам различен избор за страната, с изключение на автономия, и явно е по-добре тази автономия да не бъде лимитирана, а да се разшири. На предходните избори имах 158 депутати, мисля, че с такова болшинство обслужвах програмата с огромен комфорт, без да имам чувството, че съм пандизчия на зависимости, което няма да си разреша и в този момент. И сигурно няма да го позволи и за моите ръководители и утрешните министри ", сподели той.

По думите му в бъдещото му държавно управление, в случай че вземе мандат, ще има повече дами, с доста ротации, с доста промени спрямо отиващото си държавно управление на НД.

" През 2027 година ще приказваме за една изцяло друга Гърция и това е моята упоритост. Нямам желание да бъда " административен " министър-председател ", сподели още Мицотакис.

Той счита, че партията му към момента има да свърши значими неща в битката с укриването на налози. Сред задачите му са общество и стопанска система, които ще имат необятна индустриална база и няма да зависят единствено от туризъм.

Сред главните цели на възможното му бъдещо държавно управление, Кириакос Мицотакис открои стопанската система, публичното здраве и образованието, по особено в университетите.

Ще продължат и дейностите по отбрана морските граници.

" Това няма да се промени, обяснил съм го на европейците. Няма да се откажа от политиката на строга гранична сигурност, без значение дали приказваме за сухопътни граници, където ще бъде приключена оградата, или дали приказваме за нашите морски граници ", сподели той. " Приложихме строга, само че обективна имиграционна политика. Защитихме границите на нашата страна, като в това време спасихме хиляди човешки животи в морето и сложихме завършек на престоя на десетки хиляди имигранти и бежанци в пъклен места като " Мория ".

Кандистът за идващ министър председател засегна и въпроса с подслушването.

" Това е внимателен, тежък случай, който ни коства политически доста, в това няма подозрение. Но съм доста удовлетворен от измененията, които са направени от този момент. Винаги съм имал отлична информация от Националната разследваща работа по сериозни въпроси, свързани с външната сигурност, и в последна сметка това е ролята на Националната разследваща работа. Но в случай че опозицията желае да организира ново раследване, тя постоянно има опция да го направи, Конституцията също го планува ", съобщи той.

" Предстоят ни и доста въпроси, като например конституционната проверка или закона за вота на гърците в чужбина. Един от първите закони, които ще внеса, е да трансформира още веднъж метода, по който гласоподават гърците в чужбина. Все отново малко на брой гласоподаваха. Това беше първа стъпка и беше доста вълнуващо за гърците да гласоподават от чужбина. Но имаме потребност от 200 депутати, с цел да създадем тази смяна, а не 180, тъй че явно ще диря по-широк консенсус, както направихме по време на първия си мандат ", сподели още Мицотакис.

Относно изборите в Турция, той изяви мнение, че не счита, че който и да бъде определен там, ще има някаква фрапантна смяна във външната политика на Турция.

" От друга страна, изцяло признавам, че всяко ново политическо начало в Гърция и Турция е опция за преоценка на случилото се през тези четири години и вероятно за рамка на по-добро съгласие и по-мирно общуване със съседа. Това ще бъде моето желание. Ще подчертая обаче и нещо значително: не е значимо единствено кой ще ръководи в прилежащата страна. Но кой ще държи кормилото в личната ни страна. Това е още една причина, която прави гласуването на 25 юни решаващо ", съобщи досегашният министър председател.

" Единственият въпрос, който можем да обсъдим с Турция и вероятно да стигнем до Хага, е делимитацията на морските зони, т.е. ИИЗ и континенталния шелф. Всички останали въпроси просто не могат да се разискват. Въпросът за демилитаризацията и явно всички въпроси, свързани с гръцкия суверенитет над островите в Егейско море, са отвън дневния ред. Това е нещо, което Турция би трябвало да осъзнае, другояче просто няма да можем да продължим напред ", приключи Кириакос Мицотакис. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР