Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът на Варна

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът на Варна
Коментари Харесай

Председателят на Народното събрание и кметът на Варна посетиха обновената детска градина „Светулка“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът на Варна Иван Портних посетиха през днешния ден обновената детска градина „ Светулка “ във Варна. „ Удобните и красиви пространства, в които учат децата, са доказателство, че хубави неща могат да се случат когато държавното управление работи, когато кметът е деен, когато България употребява европейската взаимност ", разяснява пред публицисти Цвета Караянчева. Тя добави, че повече от 700 милиона лв. са били вложени за възстановяване на инфраструктурата на учебни заведения и детски градини в страната.

Ремонтът на детска градина „ Светулка “ е сбъднат с близо 500 000 лв., отпуснати по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. В рамките на плана е ремонтиран покривът и е изработен вътрешен ремонт на постройката, сменени са електрическата, отоплителната и ВиК инсталациите на постройката, дворните площи и други В ДГ " Светулка " се образоват 9 групи с общо 220 деца на възраст от 3 до 7 години.

Директорът Катя Григорова показа, че постройката има дълга и забавна история. В началото на 19 в. в нея се е помещавал приютът „ Митрополит Симеон " към църковното настоятелство „ Св. Архангел Михаил ".

Около 40 деца от небогати фамилии, в това число и сираци на възраст сред 2 и 7 години, са били отглеждани и възпитавани, с помощта на дарения от благотворителни сдружения. През1938 година приютът е бил уголемен - на мястото на остарялата постройка е била издигната нова, по-масивна. Заведението било преименувано на детски дом „ Митрополит Симеон ".

През 2008 година, във връзка 80-тата годишнина от откриването на забавачката, на фасадата на постройката е сложена паметна плоча с облика на митрополит Симеон, който е бил измежду спомоществувателите на детската градина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР