Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на
Коментари Харесай

Росен Желязков свиква извънредно заседание на НС заради промени в закона за домашното насилие

Председателят на Народното събрание Росен Желязков привиква изключително съвещание на Народното събрание на 7 август 2023 година от 10.00 часа.

Заседанието е свикано на съображение член 78, т. 1 от Конституцията на Република България.

В дневния ред е включено първо гласоподаване на промени в Наказателния кодекс и в Закона за отбрана от домашното принуждение. Ново разискване на Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт, върнат с декрет № 147 от 1 август 2023 година на президента Румен Радев, също е в програмата на изключителното съвещание.

 

Правната комисия в Народното събрание пък ще заседава изключително в четвъртък поради промени в Наказателния кодекс.

Това значи, че депутатите ще пресечен ваканцията си още на 3 август.

 

До свикването изключително на Народното събрание се стигна поради случая с момичето от Стара Загора, бито, обезобразено и " наказвано " с макетен нож от приятеля си.

 

Омбудсманът Диана Ковачева предизвести, че има " бяло леке " в Наказателния кодекс. „ Бялото леке се отнася до случаи на съзнателно причиняване на физическа или психическа болежка или страдалчество. Случаите на тежко принуждение, което не убива, само че смазва човешкото достолепие, са доста и те не могат да бъдат осъдени, защото в Наказателен кодекс няма текст за инкриминиране на изтезания, грубо, нечовешко, унизително отношение “, подчертава Ковачева.

 

Междувременно и министърът на правораздаването Атанас Славов разгласи, че министерството ще инициира законодателна смяна - към Закона за отбрана от домашното принуждение да се включи инкриминирането на проявено мъчение и свирепост по време на интимна връзка.


След като 18-годишно момиче беше нападнато в Стара Загора и получи 400 шева на порезните си рани, последваха голям брой публични реакции и мнения на специалисти, че са нужни промени в Наказателния кодекс у нас. Обвиняемият за нападението Георги Николаев има други свои престъпни прояви, а в началото съдиите бяха определили състояниято на момичето като " лека телесна щета ".

 

Всъщност, на последното си съвещание в петък - 28 юли, депутатите обсъждаха над девет часа промени тъкмо в Наказателния кодекс. Случаят от Стара Загора към този момент бе станал медийно прочут, само че тогава не провокира реакция под формата на законодателна смяна.

 

Сега, след надигналия се публичен яд, чийто мащаб изненада всички, депутатите се спешиха и се връщат в заседателната зала, с цел да приемат  нужните законодателни текстове.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР