Председателят на Народното събрание Никола Минчев коментира в отговор на

...
Председателят на Народното събрание Никола Минчев коментира в отговор на
Коментари Харесай

Председателят на парламента Никола Минчев коментира, че Министерският съвет не готви вдигане на ветото за Република Северна Македония

Председателят на Народното събрание Никола Минчев разяснява в отговор на въпрос, че Министерският съвет не готви повдигане на ветото за започване на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз.

В предаването " Политически неточно " на БНР той сподели, че " няма еднолично повдигане на ветото, изрично ". За страдание, това е тематика, която може да се експлоатира за политически цели доста комфортно, разяснява Минчев. Реална причина да се твърди, че ние ще отстъпим от националния интерес на България, няма. Българската позиция по тематиката е ясна и ние чакаме осъществяване на контракта за добросъседство и изобщо на другите документи - рамковата позиция и декларацията на Народно събрание, уточни ръководителят на Народното събрание.

В петък министър председателят Кирил Петков прикани във видеообръщение президентът Румен Радев да свика ново съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за Република Северна Македония.

От последния КСНС по тази тематика доста неща се трансформираха, преди всичко, геополитически - имаме война на територията на континтента, сподели още Никола Минчев. Нашата позиция остава, само че в тази геополитическа конюнктура по какъв начин тъкмо е предпазен нашият народен интерес, разяснява той. Второ - от януари до момента имаме интервала на най-активен разговор със Северна Македония в границите на последните години, и този разговор сигурно е довел до някакво развиване, което би трябвало да го чуем на КСНС, външно министерство да показа един отчет, както сподели и Кирил Петков, и оттова да забележим къде стоим и какво може да се направи оттук насетне, само че всичко това минава през осъществяване на досегашните документи - докоговорът за добросъседство, рамковата позиция и декларацията на Народно събрание, добави Минчев.

Председателят на Народното събрание сподели, че металните решетки на вратите на парадния вход на Народното събрание към този момент са отстранени. Решетката я няма към този момент, още от през вчерашния ден е демонтирана, тъй че се надявам тази история да остане един неприятен спомен от тази седмица и от историята на 47-ото Народно заседание и идната пленарна седмица да я посрещаме без нея, разяснява той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР