Председателят на Народното събрание на Република Молдова Игор Гросу обяви

...
Председателят на Народното събрание на Република Молдова Игор Гросу обяви
Коментари Харесай

Молдова напуска Общността на независимите държави

Председателят на Народното събрание на Република Молдова Игор Гросу разгласи през днешния ден започването на процедура за отдръпване на страната от Споразумението за Междупарламентарната асамблея на Общността на самостоятелните страни (ОНД), съобщи молдовската новинарска организация МОЛДПРЕС, представена Българска телеграфна агенция.

" След няколко разисквания с жителите на страната, в границите на парламентарната група на Партията на солидарността и действието, след съвещания с президента на страната и представителите на държавното управление, разгласявам, че съм взел решение за започване на процедура за отдръпване на Република Молдова от Споразумението за Интерпарламентарната асамблея на Оперативно-наблюдателно дело.

След 30 години стана пределно ясно, че включването на Молдова в структурите на Оперативно-наблюдателно дело не ни оказа помощ да разгадаем спора в Приднестровието, не ни оказа помощ да изведем съветската войска от територията на нашата страна, не ни отбрани от икономическо ембарго, не ни отбрани от енергийно изнудване през зимата, от закани и враждебни изказвания ", съобщи Гросу.

Говорителят означи, че това е първата стъпка, а идващите стъпки, които ще бъдат подхванати в това отношение, ще се одобряват на равнище парламент и държавно управление.

Гросу добави, че съгласно процедурите, на идващото постоянно съвещание на непрекъснатото бюро ще внесе предложение, с което да се изиска от министър-председателя Дорин Речан да приготви законодателната самодейност за денонсиране на Конвенцията за Междупарламентарната асамблея на страните от Оперативно-наблюдателно дело.

Общността на самостоятелните страни е основана през 1991 година Република Молдова ратифицира Споразумението за основаване на Общността през 1994 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР