Председателят на КЗК Юлия Ненкова все повече затвърждава ролята си

...
Председателят на КЗК Юлия Ненкова все повече затвърждава ролята си
Коментари Харесай

Невъзможната продажба на ЧЕЗ

Председателят на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова от ден на ден затвърждава ролята си маша в ръцете на ръководещите

© Цветелина Белутова Миналата седмица, до момента в който публичното внимание беше приковано към течащия избор на основен прокурор и идните локални избори, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани на " Еврохолд " да придобие българските активи на чешката CEZ. Това е второ подред блокиране на опитите на чешката компания да излезе от вложенията си в страната, откакто предходната година антимонополният регулатор спря и договорката с " Инерком " на Гинка Върбакова.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията, както и при всички досегашни нейни забрани за концентрации (като " Нова тв " ), е едва аргументирано. А това от ден на ден затвърждава тезата, че комисарите се движат не толкоз от грижата за пазарните сили, колкото от диктовката на политическите сили. Това дава неприятен сигнал към непознатите вложители - след тези две решения от ден на ден наподобява, че за компании от калибъра на CEZ няма естествен метод за излизане от страната без влизане в сделки с властта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ето и обобщение на най-важното по тематиката и какво може да се чака да стане.

Защо пропадна договорката?
Формално поради решението на Комисия за защита на конкуренцията, само че действително заради неналичието на политическа поддръжка

Със свое решение от 10 октомври Комисия за защита на конкуренцията стартира задълбочено изследване на договорката, а единствено две седмици по-късно - на 24 октомври, излезе със възбрана. Доколкото до момента " Еврохолд " няма енергиен бизнес, откритият от регулатора проблем засягаше евентуално припокриване със застрахователния бизнес на купувача. Конкретен проблем се оказа едва известната застраховка-гаранция, където " Евроинс " е водач с 46% за 2018 година, въпреки да става въпрос за едвам 12 млн. лева доходи по тези полици. Теоретично в границите на обща група това може да даде преимущество на енергийните сдружения (най-вече търговците на ток) по отношение на съперниците им, като им даде " обезпечен и финансово обезпечен достъп до изискуемите застрахователни полици " при покупко-продажби на енергийната борса. Нито обясненията, нито препоръчаният (два дни преди решението) от " Еврохолд " ангажимент застрахователите в групата да не създават полици, ориентирани към енергийни търговци, обаче се одобряват от Комисия за защита на конкуренцията.

Всичко това по-скоро приказва за предпочитание регулаторът да обоснове към този момент взето решение да не се допусне договорката, в сравнение с действителна угриженост за пазара. По принцип възбраната за централизация се приема за последна мярка и в европейската процедура всекидневно се търсят решения по какъв начин да се преодолеят възможни изкривявания в резултат на консолидация. В случая (както и при предходния опит на CEZ, и при този за " Нова тв " ) покупко-продажбите са непосредствено торпилирани.

Има ли потребен ход за " Еврохолд "?
По-скоро не макар вариантите за тъжби и промени в структурата на купуващото сдружение

Решенията на Комисия за защита на конкуренцията могат да се апелират пред Върховния административен съд. Досегашната процедура обаче демонстрира, че разглеждането може да се насрочи за след месеци, а окончателното решение може да отнеме години. Теоретично CEZ би могла да си търси правата и в чужбина (вече има опит с висящо арбитражно дело против България), само че там процедурите също са мудни и това няма да отключи договорката в този момент.

Освен това след шума към опита на Върбакова да купи същия пакет активи беше въведено обвързване и КЕВР да утвърждава покупко-продажби като тази, тъй че страната има още един лост да блокира промяната в собствеността. Самото " Еврохолд " пък също оперира в мощно контролирани браншове - застрахователният му бизнес, капиталовият медиатор и обществените компании в групата са под надзора на КФН, тъй че директна борба с властта надали е рационална тактика. След оповестяването на договорката финансовият регулатор стартира инспекция на здравето и потенциала в групата, от която към момента няма финални резултати. Финансирането на покупката също се планираше отчасти да пристигна от нарастване на капитала, което отново предстои на утвърждение от КФН. Досега от " Еврохолд " публично не са коментирали бъдещите си дейности, а първата реакция беше по-скоро саркистична " признателност " към Комисия за защита на конкуренцията за рекордно бързата работа по решението, което е " положителна оценка за финансовата мощност на холдинга ".

Какво желае българската страна?
Близък до властта покупател, който няма да употребява ЕРП за политически цели

Защо " Еврохолд " не е харесвана от ръководещите не е ясно. Още при оповестяването на компанията за определен покупател през юни против нея имаше гневни офанзиви в медиите на Делян Пеевски, както и в pik.bg на Недялко Недялков. Председателят на надзорния съвет и главен притежател на групата Асен Христов беше обрисуван като " новата Гинка ", а депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи, че договорката се случва в " тежка корупционна тишина ".

Възможно пояснение за политическа опозиция от ГЕРБ са изказванията за непосредственост на Христов с низвергнатия втори в партията - Цветан Цветанов. Тогава пред публицисти и в телевизионни изявленията притежателят на " Еврохолд " отхвърляше да има по-специални взаимоотношения с него оттатък другарство около спортни събития.

Каквато и да е съответната причина обаче, е видно, че ръководещите желаят бизнеса на CEZ в България да бъде следен от приближен техен човек, който не би решил да употребява ЕРП-то за политически цели. Събитията от зимата на 2013-а, когато първото държавно управление на Бойко Борисов падна поради митинги против високите сметки за ток (получени и поради снадки интервал на отчитане), към момента не са забравени и вероятно никой в ГЕРБ не желае да се повторят.

Може ли да има други купувчи?
Шансът за това е най-малък, в случай че не е посочен от българските управляващи състезател

Когато през април тази година " Еврохолд " получи ексклузивност на офертата си за придобиването на активите на CEZ в България, от чешката компания оповестиха, че офертата на другия претендент - India Power, не е отхвърлена, а остава като втора по ред в търга. Индийското сдружение в първото наддаване беше сътрудник с " Фючър енерджи ", която банкрутира на 1 декември 2017 година, а във втория търг взе участие независимо. Сега е допустимо да бъдат извършени договаряния с нея за потвърждаване на офертата, която обаче сигурно е по-ниска от тази " Еврохолд ". Вероятността да се появят други, самостоятелни от българското държавно управление кандидат-купувачи клони към нула.

Показателно в тази връзка е, че още преди решението на Комисия за защита на конкуренцията от CEZ обявиха пред чешки медии, че при нов отвод няма да има трети опит и ще продължат да ръководят българския си бизнес. В седмицата след произнасянето на регулатора няма нови изявления в тази посока, само че за чешката компания все по-малко има логичност да влага запас в структуриране на нови покупко-продажби, без да има политически уверения, че този път няма да има обструкции. За модел може да служи и случилото се с продажбата на " Нова тв " - Комисия за защита на конкуренцията блокира опита на (отново) чешкия PPF на Петр Келнер да купи малкия екран единствено с цел да позволи скоростно продажбата й на братята Кирил и Георги Домусчиеви. А Келнер евентуално въпреки всичко ще придобие другата огромна телевизия в страната - bTV, само че единствено с помощта на обстоятелството, че купува пакет от канали в няколко страни и по тази причина антимонополното утвърждение би трябвало да пристигна не от Комисия за защита на конкуренцията, а от Европейската комисия.

Ще продава ли още веднъж CEZ?
Вероятно не, защото към този момент няма потребност от финансов запас

Освен че провеждането на нова процедура за продажба е обвързвано с разноски и няма никакви гаранции, че ще приключи с триумф, главната причина за мнението на CEZ, че няма да прави трети търг, е отпадналата незабавна нужда от пресен финансов запас. Последното се дължи значително на решението на чешкото държавно управление отпреди два месеца, че ще даде гаранции на CEZ за обезпечаването на финансови средства при строителството на нови реактори в АЕЦ " Дуковани ". Първоначално енергийната компания възнамеряваше да построи новите мощности със лични средства, като продаде бизнеса си в България, Румъния, Турция и Полша.

Въпреки неуспеха на договорката в България тази за румънските активи е в ход. Тя включва седем сдружения - Energy Distribution Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power and CEZ Romania, в чието портфолио е и най-големият наземен вятърен парк в Европа - Fantanele-Cogealac. Точно по тази причина за разлика от българската група се чака тази да притегли интереса на огромни енергийни играчи и да завърши сполучливо в доста по-кратък период. Оферти се събират до края на ноември, като към този момент е ясно, че необвързваща оферта е подала и държавната Hidroelectrica. " Еврохолд " също беше декларирала интерес, само че не е ясно дали той се резервира и след неуспеха на договорката в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР