Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров e сезирал прокуратурата с искане

...
Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров e сезирал прокуратурата с искане
Коментари Харесай

Цацаров е поискал да бъде проверен от прокуратурата

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров e сезирал прокуратурата с искане за проверка на негови действия, които според твърдения на премиера Кирил Петков, " навеждали на извод за осъществено закононарушение ". Става дума за изказване на министър-председателя пред една от националните малките екрани, където Петков споделил, че има последици от изнесената от Цацаров класифицирана информация и казусът евентуално ще бъде предаден на прокуратурата. Съобщава се също, че Цацаров е обжалвал акта за лишаване на позволява му до класифицирана информация пред ДКСИ.

Тази заран Цацаров депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Той е поискал да напусне поста от 1 март. До тази дата той е задължен да внесе годишния доклад на комисията в Народното събрание. От своя страна антикорупционната комисия в Народното събрание би трябвало да го изслуша и да се изкаже по отчета.

На 13 януари шефът на КПКОНПИ изненадващо заяви, че ще се отдръпна. Ден по-късно стана ясно, че достъпът му до класифицирана информация е лишен. Цацаров съобщи, че достъпът му е лишен от ДАНС след напън от премиера и вътрешния министър Бойко Рашков по отношение на управлението на организацията.

Междувременно Антикорупционната комисия заяви, че е почнала инспекция в Община Лом по постъпила информация за непозволени дейности от лица, заемащи висши обществени длъжности, при възлагане на публични поръчки.

Проверяват се две публични поръчки, финансирани по Оперативни стратегии „ Околна среда 2014-2020 “ на Министерство на околната среда и водите и „ Развитие на селските региони 2014-2020 “ на Държавен фонд „ Земеделие “, на обща стойност 3 448 510, 50 лева Те са за планиране на компостиращи съоръжения (за разделно сметосъбиране) и за саниране на здания в кметствата с. Сталийска махала, с. Замфир и с. Долно Линево.

Изискват се документи и се снемат пояснения от управлението на Община Лом и длъжностни лица в общинската администрация, от чиновници на фирмите-изпълнители на публичните поръчки, както и от чиновници на Главна ревизия по труда, открили на място условия към осъществяването на поръчките.

Проверява се информацията, че компаниите, определени официално за реализатори, не правят предоставените им действия, а те се извършват действително от сдружения, благосъстоятелност на заместник-кмета на града Валентин Евтимов. Установено е, че на същите сдружения, негова благосъстоятелност, в предишни интервали са възлагани поръчки и контракти от страна на Община Лом. По този метод посредством официално определените реализатори, приходите от осъществените действия доближават до сдруженията със притежател посочения заместник-кмет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР