Председателят на конституционната комисия гласува противСлед разгорещен спор трябва ли

...
Председателят на конституционната комисия гласува противСлед разгорещен спор трябва ли
Коментари Харесай

Механизмът за разследване на главния прокурор вече е в Конституцията

Председателят на конституционната комисия гласоподава " срещу "

След развълнуван спор би трябвало ли механизмът за следствие на основния прокурор да бъде вписан в конституцията, депутатите склониха да го включат с 162 гласа " за ".

Преди това депутатите понижиха пълномощията на основния прокурор. Досега по конституция той имаше право да " реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори ". След измененията той ще съставлява прокуратурата и ще управлява Върховната прокуратура. Отпада опцията му да упражнява контрол за правда, както и да изготвя методическото управление. Вместо него ще утвърждава методически правила за активността в досъдебното произвеждане на прокурорите, следователите и другите проверяващи органи по предложение на Върховната прокуратура. Те ще могат да бъдат и обжалвани пред Върховен административен съд.

Председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков

от ГЕРБ помоли текстът, който вкарва в конституцията следствието на основния прокурор, да се гласоподава настрана. Той се базира на отзиви от членове на експертния съвет и изясни: " Тази наша конституция може би ще бъде първата в света, в която ще написа, че основният прокурор на страната може да прави закононарушения. От друга страна, както и министъра сподели, досегашната фигура на основния прокурор, такава, каквато я познаваме, на процедура ще смени внезапно функционалността си, той няма да има повече контрол за правда върху активността на всички прокурори, методическите инструкции, които ще приема, ще са по самодейност на прокурорския съвет, допустимо е той да ръководи, само че е допустимо и да не ръководи Висшия прокурорски съвет, тъй че цялата тази теза за всевластието на основния прокурор спря да съществува или ще спре да съществува след гласуването, което ще правим в този момент ".

" Аз мисля, че нашите сътрудници не биха желали българската страна да унижава себе си, като запише в конституцията си, че основният прокурор ще прави закононарушения, и те биха разбрали, в случай че не го създадем ", сподели той и съобщи, че ще гласоподава срещу.

Механизмът е вметнат в резюме в границите на една алинея и допуска, че при осъществено закононарушение, обвинител №1 или негов заместител се проверява и обвиняването се поддържа от прокурор, който е заемал длъжността на арбитър от наказателната гилдия на Върховен касационен съд или с сан на арбитър във Върховен касационен съд от наказателните отделения на апелативните или окръжни съдилища. Подробностите се дефинират в Закона за правосъдната власт.

Никола Минчев му изясни, че повода не е гледище на външни сътрудници, а с цел да даде " конституционна опора " на механизма. Този отговор обаче не се хареса на Чолаков и напомни, че законността му е противоречива. Той бе признат в края на май, само че след това бе преработен.

" Тук има два аспекта. Единият е безсмислието на тази наредба, уважението към българската държавност, като не пишем в конституцията, че основният прокурор може да е нарушител, и, в случай че приемем, че фигурата на основния прокурор е паднала, дано да не я ритаме ", сподели той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР