Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев (вляво) © Анелия Николова Още

...
Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев (вляво) © Анелия Николова Още
Коментари Харесай

КОНПИ надскочила закона и съда, за да удари издателя на "Капитал"

Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев (вляво)

© Анелия Николова Още по тематиката
Иво Прокопиев: Корумпиран политически хайлайф мачка съперниците си с " гражданската конфискация "
11 дек 2017
Делото " EVN " беше дефинитивно върнато на прокуратурата

Обвиненията против Дянков, Трайков и Прокопиев отиват в спецпрокуратурата
27 ное 2017
Съюзът на издателите в България алармира Брюксел за напън от държавните институции

Делегация от организацията е предизвестила европейските си сътрудници, че съществуването на дребна група медии, необвързани с монопола на Делян Пеевски, е застрашено
22 ное 2017
Case Study: " Икономедиа ", издател на " Капитал " и " Дневник "

Случващото се е красноречива илюстрация за това до каква степен се е развила репресивната мощност на прокуратурата и в чий интерес тя действа
17 ное 2017
" Антикорупционен " Робокоп в ръцете на превзетата власт

Тъмната страна на промените, наречени битка с корупцията
17 ное 2017 Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) е надскочила закона и е ревизирала приватизацията на " Каолин " и решение на Върховния касационен съд, с цел да открие произвеждане по лишаване имуществото на съиздателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев и фамилията му. Това излиза наяве от материали от инспекцията, с които " Капитал " разполага.

По искане на комисията предходната седмица Окръжният съд в Бургас е наложил обезпечителни ограничения върху имущество на Иво Прокопиев, фамилията му, както и негови дялове в разнообразни компании. Сред тях е и 100% от капитала на сдружението, през което той е акционер в " Икономедиа " - компанията издател на " Капитал " и " Дневник ".

В декларация до медиите дейностите на КОНПИ бяха избрани от Прокопиев като " жестоко неуважение на закона и занемаряване на обективните обстоятелства ". Декларацията бе публикувана няколко часа след известието на КОНПИ, че във вторник ще дадат конференция по случая.

От Благоевград до Бургас
Проверката на КОНПИ е била извършена от звеното на комисията в Благоевград. Тя обгръща интервал, който надвишава доста 10-годишния период, избран в закона. Членовете на комисията отвън своите пълномощия са създали преоценка на приватизацията на " Каолин ", намерили са я за противозаконна и оттова образуват заключението, че приходите, които Иво Прокопиев и компаниите му са получавали като дивиденти през годините, както и при продажбата на сдружение, са противозаконни.
Сега притежател на " Каолин " е немската компания " Кварцверке ", която закупи сдружението през 2013 година
Решението, с което КОНПИ открива произвеждане по лишаване, е било подписано с изключително мнение от члена на комисията Лилиана Терзиева. В него тя споделя, че болшинството в комисията е приело, че има нарушавания при приватизацията на " Каолин ", пренебрегвайки редица налични по преписката документи.

От тях излиза наяве, че в края на 2001 година прокуратурата е поискала от Агенцията за приватизация да ревизира и скапе контракта за " Каолин ", само че осъществената инспекция, утвърдена след това от надзорния съвет на организацията, не е установила нарушавания. За приватизацията на " Каолин " е имало следствие, което е било импортирано в съда с обвинителен акт, само че на три инстанции (Окръжен съд - Разград, Апелативен съд - Варна и Върховен касационен съд) съдът признава подсъдимите за почтени.

" Съдържанието на цитираните документи, приложени като доказателства, не е разисквано в решението на комисията, не са изложени причини за неприемане на откритото от Агенцията за приватизация и правосъдните инстанции, както и не е коментирана наредбата от член 300 от Гражданския процесуален кодекс (влязлата в действие присъда на наказателния съд е наложителна за гражданския съд, който преглежда гражданските последствия от действието, по отношение на това, дали е осъществено действието, неговата противоправност и виновността на дееца, бел. ред.) ", се споделя в особеното мнение по преписката.

В рамките на инспекцията КОНПИ е пренебрегнала и заключенията на Национална агенция за приходите по данъчните инспекции, които са били осъществявани на Прокопиев, фамилията му и компаниите, в които взе участие, и които на процедура обгръщат целия проверяван интервал.

Иво Прокопиев: Груби операции
В позицията си Иво Прокопиев разяснява, че заключението на комисията се базира на " две груби операции ". Първата е обвързвана с обстоятелството, че КОНПИ пренебрегва забележителна част от приходите му (които са били обект на данъчни проверки, по които има влезнали в действие ревизионни актове), а в това време " брои двойно и тройно всички разноски ".

Втората се състои в това, че КОНПИ излиза отвън десетгодишния период на инспекцията и прави проверка на така наречен приватизация на " Каолин ", случила се през 1999 година " Цитират се буквално изказванията на прокуратурата от 2002 година, по времето на основния прокурор Никола Филчев. На базата на това изказване, се споделя, че всички приходи от дивиденти и продажба на акции, свързани с " Каолин ", подлежат на конфискация ".

Пълен синхрон
Действията на КОНПИ са резултат от повдигнатите през януари тази година обвинявания против Иво Прокопиев по следствието за приватизацията през фондовата борса на остатъчния държавен дял в EVN.

По следствието, което стартира през 2013 година по сигнал на ръководителя на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев, обвинени са още вицепремиерът и министър на финансите от първия кабинет на Бойко Борисов Симеон Дянков, министърът на стопанската система и енергетиката от същото държавно управление Трайчо Трайчков, както и двама чиновници от капиталовия медиатор " Булброкърс ".

Обвинението против Иво Прокопиев е за това, че посредством изявление направено в качеството му на ръководител на КРИБ по време на съвещание на Съвета за тристранно съдействие, е оказал помощ на вицепремиера Симеон Дянков да извърши закононарушение по работа.

В края на лятото прокуратурата внесе обвинителен акт в Софийския градски съд, който приключи делото с претекст, че обвиняването е толкоз неразбираемо дефинирано, че подсъдимите не могат да схванат в какво ги упрекват. Междувременно ръководещите одобриха промени, инспирирани от основния прокурор Сотир Цацаров, с които делата за корупция против високопоставени държавни чиновници бяха преместени в Специализирания съд. Така държавното обвиняване заобиколи разпореждането на Софийския градски съд и внесе делото, без да го преработва, в Специализирания съд.

Ходът на наказателното произвеждане не обвързва КОНПИ, която може да стартира процедура по конфискация даже и делото да приключи с оправдателни присъди. Този мощен механизъм на гражданска конфискация беше въведен от ГЕРБ през 2012 година, само че до този миг не е засегнал " едри " риби. Това се дължи на две условия.

Първо, КОНПИ стартира инспекция единствено в случай че прокуратурата повдигне обвиняване против някого - пълномощие, над което държавното обвиняване има цялостен монопол, защото над него няма даже и правосъден надзор. Така прокуратурата може да селектира кого и защо да проверява, а образците демонстрират, че това са най-вече хора, които основният прокурор Сотир Цацаров и изданията на медиите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски са разпознали като " врагове ". Именно подобен е казусът с Иво Прокопиев, както и други " обвинени и подсъдими издатели " като Огнян Донев и Сашо Дончев.

Второ, КОНПИ има цялостна дискреция за метода, по който организира инспекциите и пресмята приходите и разноските на проверяваните, защото методологията на инспекциите не е транспарантна и не е била подложена на външен одит.

" Очевидно КОНПИ се слага над закона и Върховния касационен съд. Действията на комисията са произвол, който цели принуда, покоряване на публицистичното наличие на " Капитал " и " Дневник " и разрушение на икономическата база на изданията ", се споделя в позицията на Иво Прокопиев.

Обезпеченията се апелират на втора инстанция
От нея излиза наяве, че той е обжалвал наложените обезпечения пред Апелативен съд - Бургас. " Продължавам да съм оптимист, че към момента България е правова страна и по правосъден път ще бъде комплициран завършек на този политически произвол ", написа в тази връзка издателят. Позиция на Иво Прокопиев: Запорите на КОНПИ са жестоко тъпчене на закона и обстоятелствата
През предходната седмица Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) стартира процедура за налагане на запор на мое персонално имущество, на имущество на фамилията ми и на сдружения с мое присъединяване. Бяха запорирани 100% от дяловете във компанията мажоритарен акционер в " Икономедиа ", издател на " Капитал " и " Дневник ", както и други акции и дялове на компании с мое присъединяване, също и идеална част от неподвижен парцел.

Обезпечителните ограничения не засягат всекидневното действие на засегнатите компании, изплащането на заплати и осъществяването на търговски задължения.

След като се срещнах с претенциите на КОНПИ, правя оценка дейностите на комисията като жестоко неуважение на закона и занемаряване на обективните обстоятелства.

Началото на процедурата на КОНПИ за предварителни обезпечения за възможен предстоящ иск за конфискация почива на две груби операции.

По отношение на персоналните приходи и добитото имущества за 10 годишния интервал сред 2007-2016-та година, КОНПИ безусловно измамнически пренебрегва забележителна част от приходите на фамилията ми, като в това време брои двойно и тройно всички разноски. Напълно е подценена предоставената от мен цялостна информация за имущественото ми положение, както и резултатите от цялостните данъчни проверки на мен и брачната половинка ми Галя Прокопиева за същия интервал. Т.нар. " противоречие " сред приходи и имущество е единствено мотив, да се стартира произвеждане, в което да се формулира още по-безумна рекламация на комисията, обвързвана със договорката за " Каолин ".

Второ, главното изказване на КОНПИ, въз основа на което са поискани обезпечителните ограничения е, че договорката за " Каолин " " заобикаля закона ". Цитират се буквално изказванията на прокуратурата от 2002 година, по времето на основния прокурор Никола Филчев. На базата на това изказване, се споделя, че всички приходи от дивиденти и продажба на акции, свързани с " Каолин ", подлежат на конфискация. По този метод фиктивната рекламация набъбва до 199 милиона лв. и комисията стартира процедура за вписването на голям брой обезпечения.

Твърденията са неуместни по няколко аргументи:
КОНПИ няма законови пълномощия да проверява или ревизира приватизационни и други сделки;
Периодът на договорката за " Каолин ", 1999-2000 година, излиза надалеч отвън законовия мандат на комисията, която може да ревизира 10 години обратно. Освен това е изтекла и безспорната отминалост от 15 години;
Твърденията на комисията от 2017 година, които пресъздават тезата на прокуратурата от 2002 година не са правилни и това към този момент е доказано от съда. В резултат на формираните правосъдни каузи се откри, че при договорката за " Каолин " не са осъществени законови нарушавания. По извършеното разседване има влезнала в действие оправдателна присъда на Окръжен съд-Разград, която през 2004 година е доказана дефинитивно с решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Очевидно КОНПИ се слага над закона и Върховния касационен съд. Действията на КОНПИ са произвол, който цели принуда, покоряване на публицистичното наличие на " Капитал " и " Дневник " и разрушение на икономическата база на изданията.

Активното мероприятие на КОНПИ против мен е нагледна илюстрация, по какъв начин така наречен инструмент на " гражданска конфискация ", попаднал в ръцете на подкупен политически хайлайф, ще се употребява само за мачкане на публичните съперници на статуквото. Дори Правото на Европейски Съюз (Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент) позволява конфискация единствено при влезнала в действие присъда.

Случаят демонстрира какъв брой рисково може да бъде превратното използване на сходен закон, който вменява хипотеза за виновност и атакуваната страна може да се отбрани едвам след налагането на обезпечителните ограничения. Той опонира на съществени човешки права и правни правила, гарантиращи хипотеза за невиновност, тъждество пред закона и отбрана на собствеността. Използван против медии, той е мощен инструмент за цензура.

Проверката на КОНПИ стартира откакто прокуратурата повдигна неуместни обвинявания по отношение на приватизацията на миноритарния дял на ЕВН на борсата и по този метод сподели по какъв начин на процедура работи целият механизъм за напън посредством подправени обвинявания и запори на същинско имущество.

Всички дейности на КОНПИ по наложените обезпечения са обжалвани в период пред Бургаския апелативен съд. Продължавам да съм оптимист, че към момента България е правова страна и по правосъден път ще бъде комплициран завършек на този политически произвол.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР