Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)

...
Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)
Коментари Харесай

КРИБ и Техническият университет сключиха споразумение за стратегическо сътрудничество

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев и ректорът на Техническия университет-София проф. Георги Михов подписаха Рамково съглашение за стратегическо съдействие през днешния ден. Целта на съглашението е да се ускори връзката сред образованието и бизнеса посредством повече взаимни планове, които да намират действителни решения на провокациите както от страна на работодатели, по този начин и от страна на висшето обучение.

„ Съпричастен съм с задачата на Техническия университет- София, тъй като това е мястото, където се основават най-търсените инженерни специалности, от които пазарът на труда в България има огромна потребност “, акцентира Кирил Домусчиев.

„ Факт е, че има сериозен дефицит на такива фрагменти и се надявам, че дружно ще продължаваме да убеждаваме обществеността и младежите да се насочват към такива специалности. В промишлеността възнагражденията на инженерните фрагменти порастват и там положителните експерти могат да се осъществят и да получат едно европейско заплащане. Имаме доста работа, която можем да свършим взаимно като университет и работодателска организация, тъй като вие подготвяте фрагментите, а ние ги назначаваме и развиваме, и би трябвало да работим дружно в тази посока. Този растеж на Брутният вътрешен продукт, на промишлеността, на износа, който реализираме през последните години, може да бъде още по-сериозен, в случай че има добре готови фрагменти. Надявам се, че взаимно с високо уважавания Технически университет можем да дадем един спомагателен подтик на българската стопанска система “, посочи той.

По време на подписването ректорът на ТУ- София връчи на Кирил Домусчиев Юбилейния орден на Техническия университет. „ Университетите, с изключение на непрестанно да се усъвършенстват в образованието на бъдещите фрагменти на пазара на труда, би трябвало и да сигнализират за тревожни трендове в българското висше обучение. По отношение на инженерното обучение такива несъмнено има “, съобщи проф. Георги Михов, ректор на ТУ-София.

„ Липсата на фрагменти в енергийния бранш, който е основен за стопанската система и националната сигурност на страната, е една такава тревожна наклонност. Друга тревожна наклонност – това са все по-големите компликации, с които се сблъскваме при осъвременяването на материалната база в университета. В това отношение подготовката на студенти от една инженерна компетентност е доста по-специфична спрямо подготовката на студенти от филантропичните или стопански специалности, да вземем за пример. Ето за какво е извънредно значимо директното присъединяване на бизнеса в процеса на образование на студентите. Това партньорство ще ни помогне взаимно да вършим по-задълбочен разбор на процесите на пазара на труда, да осъвременяваме материалната база в университета и да приспособяваме обучителните си стратегии в действително време съгласно условията на фирмите за по-голяма успеваемост на бъдещите им фрагменти. Това партньорство ще ни помогне и взаимно да въведем механизми, с които да бъдат привличани младежите към избрани специалности “, добави Ректорът на най-големия учебно-научен комплекс в България в региона на техническите и приложни науки.

Сътрудничеството сред сътрудниците ще се развива посредством взаимни начинания, свързани със свободни работни позиции и стажове за студенти на ТУ-София в компаниите-членове на КРИБ. Предвижда се и по-голяма интензивност на бизнеса в образователния развой на университета посредством присъединяване на представители на КРИБ и нейни компании-членове в презентации пред студенти, лекции, семинари или други събития, проведени от ТУ-София. От значително значение са и плануваните взаимни разбори за настоящата обстановка на пазара на труда, потребностите на бизнеса от фрагменти, изключително в браншове, където остро се усеща тяхната липса, като машиностроене и енергетика.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР