Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова е

...
Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова е
Коментари Харесай

Карина Караиванова внесе предложения за двама зам.-председатели на КФН

Председателят на Комисията за финансов контрол (КФН) Карина Караиванова е внесе в Народното събрание предложенията си за постовете на двамата зам.-председатели с изтекли мандати, се вижда от уеб страницата на Народното събрание.

За зам.-председател, отговарящ за надзора на капиталовата активност, тя предлага дългогодишният началник в Българската фондова борса Румен Соколов.

За зам.-председател с сектор " Осигурителен контрол " тя предлага юриста Йордан Чомпалов.

Ако бъде определен, Соколов ще поеме ресора на напусналия още при предходното управление на КФН Николай Попов. Оттогава за ресора дава отговор членът на комисията Владимир Савов, чиято съществена отговорност е анализът и оценката на рисковете на финансовите пазари. Чомпалов ще смени Ангел Джалъзов, чийто мандат изтече още през 2014 година

До обстановката комисията да работи в понижен състав и с членове с изминал мандат се стигна по времето на предходния ръководител Стоян Мавродиев. Това стана поради формулировката в закона, която разрешава зам.-председатели да бъдат предлагани само от ръководителя на КФН. Мавродиев не предложи нови лица нито след оставката на Попов, нито след края на мандата на Джалъзов.

Според процедурата след не по-малко от 12 дни двамата би трябвало да бъдат изслушани в бюджетната комисия на Народното събрание, а по-късно кандидатурите да бъдат подложени на гласоподаване в пленарната зала.

В биографичната информация за Румен Соколов се споделя, че до 2006 година е работил като публицист в " Капитал ", " Ройтерс ", " Дневник " и " Инвестор ", като капиталов медиатор. През последните 11 години кариерата му е обвързвана с Българската фондова борса. Бил е основен специалист, отговарящ за привличането на нови емитенти и шеф на дъщерното сдружение на БФБ " Сервиз финансови пазари ".

Квалификацията и професионалния опит на Соколов в максимален степен свидетелстват за богатия опит и задълбочените му знания в характерната област на финансовите пазари ", написа Караиванова до депутатите.

Чомпалов е дълготраен юрист, практикуващ в правото на скъпите бумаги и финансовите пазари. Участвал е в създаването на законодателната уредба за действието на финансовите пазари в България, а сред 1996 и 2001 година е бил на разнообразни постове в тогавашната Държавна комисия по скъпите бумаги.

Караиванова акцентира в претекстовете си богатия му опит в създаването на нормативни актове, което съгласно нея ще е " извънредно потребно за създаване на кардинално нови нормативни актове в региона на осигурителния контрол в КФН ".

Самата Караиванова беше определена за ръководител на КФН преди година с 6-годишен мандат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР