Председателят на комисията по култура в столицата Малина Едрева заяви

...
Председателят на комисията по култура в столицата Малина Едрева заяви
Коментари Харесай

Милка Христова: Героите на Украйна буди различни асоциации

Председателят на комисията по просвета в столицата Малина Едрева съобщи пред NOVA NEWS, че редица европейски градове следват самодейността за преименуване на улици след войната в Украйна.

" Украйна през днешния ден пази всички нас, които сме с европейска ориентировка. Отговорихме на публичния интерес според нашите полезности. Не сме преименували улици, тъй като те носят имена на почтени хора, а и Наредбата не го разрешава. Именувахме най-символното място, тъй че да отдадем нужното като съпричастност, почитание и памет. Участъкът сред улица Никола Мирчев и улица Незабравка пред Руското посолство, нарекохме Алея " Героите на Украйна ", изясни тя. И добави, че ще има благоустройство на региона.

По думите ѝ също така сред улица " Латинка ", " Жолио Кюри " и " Николай Хайтов ", при метростанцията, ще има площад на името на Борис Немцов.

Според Милка Христова от СОС би трябвало да се разграничи отдаването на респект от отбиването на номер.

" Българска социалистическа партия излезе с деклрация, че решението за преименуване има конюктурен, противозаконен темперамент, цели провокация и в допълнение разделя жителите. Кучешката алея с част от разрушен тротоар и трамвайни релси, беше кръстена " Героите на Украйна ". Една част от обществото приема, че героите са страдащите от войната, а друга свързват със Степан Бандера, който буди негативни усеща, защото е нацист и фашист ", акцентира тя.

За нея положителните планове не би трябвало да демонстрират наредбите. " Имаме фрапантно нарушаване на Закона за устройство на териториите. При едно обжалване, решението пада " ходом ". Нарушава се и наредбата за именуване - улици да се кръщават на персони с изключителни заслуги за България ", посочи Христова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР