Председателят на комисията по култура и медии в НС Вежди

...
Председателят на комисията по култура и медии в НС Вежди
Коментари Харесай

Вежди в Лувъра, оправя гафа с изложбата ни

Председателят на комисията по просвета и медии в Народно събрание Вежди Рашидов отпътува незабавно за Лувъра, с цел да оправи гафа с третата българска галерия в най-известния международен музей. Тя би трябвало да се състои при започване на април. Рашидов ще се срещне с президента на Лувъра. Двамата към този момент са се чули по телефона.

ВИЖ ОЩЕ: Скандал с третата БГ галерия в Лувъра

Скандалът избухна през вчерашния ден, откакто шефът на Института за проучване на изкуствата към Българска академия на науките проф. Емануел Мутафов изрази обществено възмущението си, че артефакти, свързани с християнското изкуство по българските земи през Средновековието, ще бъдат изложени в департамент " Ислямско изкуство " на Лувъра. По думите на специалиста духовниците ни могат да го възприемат като осквернение. Изложбата ни показва като „ европейска Турция ”, безапелационен е проф. Мутафов.

" Сега узнавам за този скандал и в случай че професорът е обезпокоен, бих подкрепил него ", безапелационен бе през вчерашния ден Рашидов. Ние не сме ксенофоби,  няма скандал, отговори министърът на културата Боил Банов. " На мен ми омръзна непрестанно да изпирам кирливите ризи на тоя и оня ", сподели обаче някогашният министър на културата с намек към настоящето управление на министерството.

" Може би ще се наложи да отпътува незабавно за Париж, тъй като желая да знам къде е истината ", сподели Рашидов пред DarikNews.bg. " Моите другарски контакти аз не желая да бъдат опорочени. Най-големият в света музей отвори вратите да покаже на българската просвета и България през днешния ден е по-уважавана и значима с помощта на културата ”, сподели още Вежди Рашидов. Именно той бе министърът, който направи контактите сред България и Лувъра и обезпечи дълготрайния контракт, съгласно който България има толкоз доста изложения в най-известния международен музей. Първата бе на тракийското злато и Севт Трети. По време на втора през 2018 бе показано преславското златно богатство. Третата галерия в този момент трябваше да е с акцент развиване на българската просвета по време на Османското господство през 15,16, 17 век.

" Какво са се договаряли, желая да схвана от самия президент на Лувъра, тъй като българите са доста чувствителни на тази тематика и несъмнено, и аз на тяхно място бих бил сензитивен по една елементарна причина - аз знам, че ще бъде показано развиването на българската просвета по време на Османското ", разяснява още Рашидов и призна, че е смутен от избухналия скандал.

" Онова, което ме тормози, е изразът: " Ами те диктуват играта ". Ръководител, който се е подчинил някой да му диктува играта, аз считам, че той няма какво да се мъчи. И второ - аз ужасно се тормозя да не сложим следващото леке върху прелестните взаимоотношения със международния музей, тъй като това би било срещу българската страна. Затова ще схвана истината и по-късно ще разясня ", сподели Вежди Рашидов. И добави: " И още някои неща разбрах, само че дано да се върна, с цел да приказваме тогава. За безхаберието и безотговорността би трябвало да се носи отговорност ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР