Председателят на комисията по финанси и бюджет Георги Георгиев предлага

Председателят на комисията по финанси и бюджет Георги Георгиев предлага ...

София създава фонд с 1 млн. лв. в помощ на малките и средни предприятия.


Председателят на комисията по финанси и бюджет Георги Георгиев предлага три икономически мерки за малкия и среден бизнес.

© Велко Ангелов Създаването на гаранционен фонд от 1 млн. лв. в подкрепа на малкия и среден бизнес за облекчаване на икономическите последици от кризата с коронавируса предлагат общинските съветници на ГЕРБ в София. Идеята е той да обезпечи до 80% от главницата на кредити с максимален размер от 10 хил. лв. на 120 фирми чрез издаване на гаранции пред банки. Фондът ще бъде инструмент на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия, който по принцип разполага с 5 млн. лв., но вече е издал гаранции за 4 млн. лв.

Така останалият резерв ще се използва за обезпечаването на кредити за заплати, осигуровки, но и плащания към доставици и кредитори, които малките и средни фирми имат, обяснява вносителят на доклада Героги Георгиев. "Тъй като банките трудно дават необезпечени кредити, особено на бизнеси със затруднения, нашата идея е да им предоставим тази антикризисна възможност, след като са най-уязвими. Съобразяваме се и с банковите критерии - условията са предприятията да са били изрядни длъжници за минали периоди и да нямат големи забавяния в плащанията", коментира той пред "Капитал".

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми След като Столичният общински съвет приеме това, ръководството на Общинският фонд може да реши, че е удачно да се гарантират и кредити до 15 хил. лв., така че на някои фирми да се даде по-голямо обезпечение, но такива решения ще подлежат на анализ. Все още не е ясно кога ще се състои редовната сесия на съвета, на която мерките да бъдат гласувани. По думите на Георгиев съветниците от опозиционните партийни групи са обявили, че подкрепят предложенията и "сега е времето всички да работим заедно".

Без такса и наем

Друго предложение е търговските обекти и гражданите, които ползват тротоарно право, да не плащат за него при положение, че бизнесите им са били затворени с заповедта за извънредно положение или поради съображения за сигурност. "Държа тези граждани и бизнеси да бъдат освободени от тротоарно право и от наем, при положение, че ползват общински имоти или помещения или пък такива на общински фирми", посочи още Георгиев. Такива могат да бъдат павилиони или сергии на пазари, собственост на общински фирми (като например павилион за продажба на билети на Центъра за градска мобилност).

Мерките са били дадени за обсъждане на временен икономически съвет, сформиран днес от кмета на София Йорданка Фандъкова. В него участват икономисти и експерти, които ще се опитат да помогнат на ключови за града сектори, които сега изпитват сериозни затруднения.

"Трябва да имаме предвид, че голяма част от постъпилите данъци и осигуровки отива в държавния бюджет и отговорността е преди всичко на държавата. Ние разполагаме с общинския бюджет и когато осигуряваме допълнителен ресурс и стимули не трябва да ощетяваме основните отрасли, които разчитат на общинските средства като образованието, почистването, градския транспорт и здравеопазването", коментира още общинският съветник Георги Георгиев.

Източник: capital.bg