Председателят на комисията по финанси и бюджет Георги Георгиев предлага

...
Председателят на комисията по финанси и бюджет Георги Георгиев предлага
Коментари Харесай

София създава фонд с 1 млн. лв. в помощ на малките и средни предприятия

Председателят на комисията по финанси и бюджет Георги Георгиев предлага три стопански ограничения за дребния и междинен бизнес.

© Велко Ангелов Създаването на гаранционен фонд от 1 млн. лева в поддръжка на дребния и междинен бизнес за облекчение на икономическите последствия от рецесията с ковид оферират общинските съветници на ГЕРБ в София. Идеята е той да обезпечи до 80% от главницата на заеми с оптимален размер от 10 хиляди лева на 120 компании посредством издаване на гаранции пред банки. Фондът ще бъде инструмент на Общинския гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия, който по принцип разполага с 5 млн. лева, само че към този момент е издал гаранции за 4 млн. лева

Така останалият запас ще се употребява за обезпечаването на заеми за заплати, осигуровки, само че и заплащания към доставици и кредитори, които дребните и междинни компании имат, изяснява вносителят на отчета Героги Георгиев. " Тъй като банките мъчно дават необезпечени заеми, изключително на бизнеси със усложнения, нашата концепция е да им предоставим тази антикризисна опция, откакто са най-уязвими. Съобразяваме се и с банковите критерии - изискванията са предприятията да са били изрядни длъжници за минали интервали и да нямат огромни забавяния в заплащанията ", разяснява той пред " Капитал ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След като Столичният общински съвет одобри това, управлението на Общинският фонд може да реши, че е удачно да се подсигуряват и заеми до 15 хиляди лева, тъй че на някои компании да се даде по-голямо поръчителство, само че такива решения ще подлежат на разбор. Все още не е ясно по кое време ще се състои постоянната сесия на съвета, на която ограниченията да бъдат гласувани. По думите на Георгиев съветниците от опозиционните партийни групи са оповестили, че поддържат предложенията и " в този момент е времето всички да работим дружно ".

Без такса и наем

Друго предложение е комерсиалните обекти и жителите, които употребяват тротоарно право, да не заплащат за него в случай, че бизнесите им са били затворени с заповедта за изключително състояние или заради съображения за сигурност. " Държа тези жители и бизнеси да бъдат освободени от тротоарно право и от наем, в случай, че употребяват общински парцели или пространства или пък такива на общински компании ", уточни още Георгиев. Такива могат да бъдат павилиони или сергии на пазари, благосъстоятелност на общински компании (като да вземем за пример павилион за продажба на билети на Центъра за градска мобилност).

Мерките са били дадени за разискване на краткотраен стопански съвет, образуван през днешния ден от кмета на София Йорданка Фандъкова. В него вземат участие икономисти и специалисти, които ще се опитат да оказват помощ на основни за града браншове, които в този момент изпитват съществени усложнения.

" Трябва да имаме поради, че огромна част от постъпилите налози и осигуровки отива в държавния бюджет и отговорността е на първо място на страната. Ние разполагаме с общинския бюджет и когато осигуряваме спомагателен запас и тласъци не би трябвало да ощетяваме главните браншове, които разчитат на общинските средства като образованието, почистването, градския превоз и опазването на здравето ", разяснява още общинският консултант Георги Георгиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР