Председателят на Камарата на представителите на Канада подаде оставка, след като отпразнува украински ветеран, който се би за нацистката част през Втората световна война

...
Председателят на Камарата на общините на Канада Антъни Рота подаде
Коментари Харесай

Председателят на Камарата на общините на Канада Антъни Рота подаде оставка във вторник, дни след като похвали украински ветеран, който се би за нацистка военна част по време на Втората световна война.

В петък, след съвместно обръщение към парламента на украинския президент Володимир Зеленски, Рота похвали Ярослав Хунка, 98, като герой от украинско-канадската война, който „се бори за украинската независимост срещу руските агресори тогава и продължава да подкрепя войските днес“.

Но в дните след това правозащитни и еврейски организации осъдиха признаването на Рота, като казаха, че Хунка е служил в нацистка военна част, известна като 14-та гренадирска дивизия на Вафен на SS.

 Канадският председател на Камарата на общините Антъни Рота говори на Парламентския хълм в Отава, Онтарио, Канада на 22 ноември 2021 г. Канадският председател на Камарата на общините Антъни Рота говори на Парламентския хълм в Отава, Онтарио, Канада на 22 ноември 2021 г. Блеър Гейбъл/Ройтерс

„Тази къща е над всеки от нас, следователно трябва да се оттегля като ваш говорител“, каза Рота в парламента във вторник следобед, повтаряйки „дълбокото си съжаление за моята грешка“.

„Това публично признание причини болка на отделни хора и общности, включително еврейската общност в Канада и по света, в допълнение към оцелелите от нацистките зверства в Полша, наред с други нации“, добави Рота, който е член на Либералната партия . „Поемам пълна отговорност за действията си.”

Признанието на Рота за Хунка миналата седмица предизвика овации. Премиерът Джъстин Трюдо нарече инцидента "дълбоко смущаващ".

14-та гренадирска дивизия Waffen беше част от нацистката организация SS, обявена за престъпна организация от Международния военен трибунал в Нюрнберг през 1946 г., който определи, че нацистката група е извършила военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Еврейската правозащитна организация B’nai Brith Canada в изявление осъди украинските доброволци, които са служили в отряда, като „ултранационалистически идеолози“, които „мечтаят за етнически хомогенна украинска държава и подкрепят идеята за етническо прочистване“.

Украински президент Владимир Зеленски се ръкува с председателя на Камарата на общините Антъни Рота, както изглежда премиерът Джъстин Трюдо миналия петък в Отава. class= Украинският президент Володимир Зеленски се ръкува с председателя на Камарата на общините Антъни Рота, както изглежда премиерът Джъстин Трюдо миналия петък в Отава. Дейв Чан/AFP чрез Getty Images

Главният изпълнителен директор на B’nai Brith Канада Майкъл Мостин каза, че Hunka е „отвъд възмутителното“, добавяйки: „Не можем да позволим избелването на историята“.

„Канадските войници се биеха и загинаха, за да освободят света от злините на нацистката бруталност“, каза той.

Рота се извини в изявление в неделя и в парламента във вторник, когато каза, че е „узнал повече информация, която ме кара да съжалявам за решението си да призная това лице“.

Рота пое цялата отговорност, заявявайки, че само негово решение е да признае Хунка, който според Рота е от неговия избирателен район.

„Никой – дори никой от вас, колеги парламентаристи, или от украинската делегация – не беше запознат с моето намерение или моите забележки преди тяхното връчване“, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР