Председателят на изборната комисия в Кения обяви вицепрезидента Уилям Руто

...
Председателят на изборната комисия в Кения обяви вицепрезидента Уилям Руто
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Кения Уилям Руто беше обявен за победител на изборите

Председателят на изборната комисия в Кения разгласи вицепрезидента Уилям Руто за победител в оспорваните президентски избори, съобщи Асошиейтед прес. Това е успех за индивида, който раздруса политиката като насочи зов към бедните кенийци на икономическа основа, вместо по обичайна етническа линия, само че в същото време е и поредна загуба за петкратния претендент Раила Одинга, отбелязва АП.

Избирателната комисия заяви, че Руто е получил 50,49 % от гласовете и печели на първия тур на изборите, заяви ТАСС. Неговият главен съперник Одинга е събрал 48,85 от гласовете. Руто към този момент разгласи, че приема резултатите от изборите. " Обещавам да основа демократично и транспарантно държавно управление и имам намерение да работя с опозицията ", съобщи спечелилият.

Точно преди неговата победа да бъде оповестена обаче, породи безпорядък, когато заместник- председателката и трима други членове на изборната комисия обявиха на публицистите, че не могат да поддържат " непрозрачния темперамент " на окончателната фаза от изборния развой. " Не можем да поемем отговорността за резултата, който ще бъде разгласен ", сподели заместник-председателката Джулиана Черера. Наложи се полицията да вкара ред в залата.

Внезапното разединение на комисията пристигна минути откакто основният представител на Одинга сподели, че може да утвърди резултатите и насочи обвинявания в " изборни нарушавания " без дава повече детайлности или доказателства. Одинга не участва на оповестяването на резултатите.

Сега кенийците ще би трябвало да изчакат, с цел да видят дали 77-годишният Одинга още веднъж ще оспори в съда резултатите от миналите спокойно избори, отбелязва АП. Кения е от решаващо значение за стабилността в района. Това евентуално е последният опит на дългогодишния опозиционер Одинга да завоюва. Този път беше подсилен и от своя някогашен противник и доскорошен президент Ухуру Кениата, който от години е скаран със заместника си Руто, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР