Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл потвърди предпазливата позиция на

...
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл потвърди предпазливата позиция на
Коментари Харесай

Федералният резерв не бърза да намалява лихвените проценти

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл удостовери внимателната позиция на централната банка на Съединени американски щати във връзка с намаляването на лихвените проценти, като акцентира нуждата от спомагателни доказателства за ограничение на инфлацията, преди да бъдат подхванати каквито и да било дейности.

Бележките на Пауъл, направени на събитие, проведено от Фед на Сан Франциско, подчертаха постоянния напредък на американската стопанска система и силата на пазара на труда. Той акцентира, че е значимо да бъдем уверени в траекторията на инфлацията, преди да обмислим понижаване на лихвените проценти, като акцентира на задачата от 2% инфлация за здрава стопанска система.

Понастоящем вложителите чакат евентуално намаляване на лихвените проценти от страна на централната банка на Съединени американски щати през юни, като изказванията на Пауъл демонстрират поредно обръщение от страна на Фед. Икономистът Вероника Кларк от Citigroup означи, че последните данни за инфлацията съответстват с упованията на Фед, което допуска подготвеност за понижаване на лихвите по-късно през годината.

Макар че пожеланият от Фед измерител на базисната инфлация сподели наклонност към изстудяване, той остава над целевата стойност от 2%. Пауъл призна последните данни, само че предизвести, че пътят на инфлацията може да бъде несиметричен.

В вероятност Пауъл акцентира готовността на Фед да поправя политиката си, в случай че е належащо, само че още веднъж акцентира значимостта на предпазливостта поради главната мощ на стопанската система и продължаващия инфлационен напън. Макар че прогнозите на Фед допускат опция за понижаване на лихвените проценти през 2024 година, основателите на политиката остават бдителни, изчаквайки спомагателни доказателства за трендовете в инфлацията, преди да подхващат някакви обилни стъпки.

Забележките на шефа Кристофър Уолър поддържаха това мнение, като подсказаха нуждата от продължаваща зоркост в светлината на последните данни за инфлацията. Въпреки упованията за възстановяване на инфлационните индикатори през идващите месеци Фед продължава да разчита на постъпващите данни, с цел да насочва политическите си решения.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР