Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства днес сближаването между

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства днес сближаването между
Коментари Харесай

Шарл Мишел: ЕС и Централна Азия се сближават все повече

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства през днешния ден доближаването сред Европейския съюз и Централна Азия. Той приказва по време на публично посещаване в Казахстан, най-голямата икономическа мощ в района, където се оспорва въздействието на Русия, съобщи Франс прес.

Европейският съюз и Централна Азия се сближават и връзката посред им става все по-тясна, съобщи Мишел на конференция в Астана след среща с президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Последният означи, че визитата е " ново доказателство за взаимния интерес " на Казахстан и Европейски Съюз " връзките да се повдигнат на ново ниво ".

Шарл Мишел прикани също така " да се развиват транспортните инфраструктури " и уточни, че богатият на въглеводороди район е " значим сътрудник " на Европейски Съюз, който се стреми да понижи зависимостта си от Москва, откогато съветски войски нахлуха през февруари в Украйна.

Днешната стратегия на госта планува и диалог с президентите на пет страни от Централна Азия - някогашните руски републики Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан.

Според ръководителя на Европейския съвет " тази среща е освен това от елементарен политически разговор сред два района, това е мощен знак на нашето засилено съдействие и мощен сигнал за уговорката на Европейски Съюз в този район ".

Европейски Съюз е най-големият стопански сътрудник на Казахстан и най-големият задграничен вложител в тази страна, подсети Мишел, като добави, че остава още " доста необработен капацитет ".

Две седмици преди визитата в Астана се състояха редица срещи на върха, в които взе участие по-специално Русия, само че също по този начин Китай и Турция, разчитащи трайно да засилят въздействието си в района, където в миналото се разпореждаше Москва.

Петте републики от Централна Азия, членуващи в разнообразни политически и военни обединявания с Русия, не осъдиха войната, водена от Мосва в Украйна, само че никоя не поддържа Кремъл намерено.

Богатият на горива и минерали Казахстан е в центъра на гигантския инфраструктурно-търговски план на Китай, изграждащ нови " пътища на коприната ". Същевременно Астана търси нови способи да изнася своя нефт, три четвърти от който минават по маршрут, пресичащ Русия. А при започване на юли президентът Токаев се ангажира да ускори икономическото съдействие с Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР