Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви специална среща на

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви специална среща на
Коментари Харесай

Върховенството на закона, растежът и климатът са в центъра на бъдещия курс на ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разгласи специфична среща на високо ниво на 28 май – два дни след изборите за Европейски парламент

Запазването на върховенството на закона, намирането на съвременен модел за напредък и битката с климатичните промени би трябвало да бъдат във фокуса на Европейски Съюз. Това взеха решение европейските водачи на среща в румънския град Сибиу, която трябваше да показва единение макар Brexit. Разговорите обаче не приключиха с безапелационни решения по какъв начин да се реализиран тези амбициозни цели, показвайки разделяне по доста от значимите тематики, написа Reuters.

Срещата се случва в навечерието на изборите за Европейски парламент на 23-26 май и преди разпределянето на най-влиятелните постове в блока. " След 15 дни към 400 млн. европейци ще избират сред план за следващо създаване на Европа и план за заличаването на Европа и връщането към национализма ", разяснява френският президент Еманюел Макрон.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Предложението на Франция

Макрон съобщи, че климатът, отбраната на границите и общественият модел за напредък са това, от което се нуждае Европейски Съюз в идващите години. Относно климатичните промени Франция и осем други европейски страни предложиха " постигане до нула чисти излъчвания на парникови газове " до 2050 година Сега ще предстоят сложни полемики по какъв начин да се конкретизира и финансира преходът към по-зелени политики.

" Нищо не се е трансформирала що се отнася до раздялите и другите отзиви по въпроса. Това, което е ново, е този деятелен напън от протестиращите младежи, настояващи за радикални ограничения за отбрана на планетата. Няма бъдеще за политици без тази сензитивност и въображение ", показва ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел, защитаваща основната автоиндустрия в страната, не поддържа изцяло френското предложение. Но се съгласи да се похарчи една четвърт от идващия бюджет на Европейски Съюз за 2021-2028 година за климата и енергийната успеваемост.

Редица провокации

Европейските водачи дадоха обещание да пазят върховенството на закона във време, в което някои членки, изключително Унгария и Полша, биват упреквани, че подкопават демокрацията. Но блокът остава разграничен по тематики, вариращи от демократичните стандарти до имиграцията. А в този момент е изправен пред провокации като Brexit, вълната от популизъм и външните провокации, идващи от Русия, Китай и Съединени американски щати.

Европейски Съюз изостава в области като изкуствения разсъдък и киберсигурността и се бори за поддържането на нуклеарната договорка с Иран макар опитите на администрацията на Тръмп да я убие. Но на срещата в Сибиу европейските водачи подписаха декларация, обещаваща да се отбрани единната Европа, да се поддържа единството и постоянно да се търсят единни решения. Туск разгласи специфична среща на високо ниво на 28 май – два дни след изборите за Европейски парламент, с цел да се приготвят номинациите за основните постове в Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР