Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изигра негативна роля за

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изигра негативна роля за
Коментари Харесай

Станишев изобличи подривната роля на Доналд Туск при избора на шефовете на ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изигра отрицателна роля за отпадане кандидатурата на Франс Тимерманс по време срещата на върха на евролидерите, (б.р. - на която се договаряха значимите позиции в ЕС). Това сподели в ефира на Bulgaria ON AIR ръководителят на ПЕС Сергей Станишев.

По думите му в понеделник Туск е разпуснал Съвета (заседанието на евролидерите), когато е имало доста огромни шансове претендентът на социалистите за ръководител на Европейска комисия Франс Тимерманс да събере нужната поддръжка.

"Туск намерено игра в интерес на ЕНП, " съобщи Станишев, съгласно който ръководителят на Европейския съвет не е бил неутрален модератор. "Тимерманс щеше да получи повече поддръжка от Вебер в Екологичен потенциал ", счита Станишев. Според него всички признават, че Тимерманс е по-подготвеният претендент за ръководител на Европейска комисия.

По отношение на кандидатурата на Урсула декор ден Лайен, Станишев разяснява, че изборът ѝ отпред на Европейска комисия няма да е безпроблемен.

"Никой не я познава, не знаем нейните възгледи " разяснява за нея ръководителят на ПЕС. Той благодари на премиерите-социалисти, че са издигнали кандидатурата му за ръководител на Екологичен потенциал, само че съобщи, че се е отдръпнал от конкуренцията за поста, с цел да не обвързва политическото семейство, на което е отпред, с постигнатия пакет, който съгласно него не е добър.

Отстраняването на Валери Жаблянов от ИБ на Българска социалистическа партия и на Антон Кутев от зам-председателското място в ПГ на "БСП за България " Станишев разяснява като "наказание за друго мнение ".

А във връзка с разграничаването на ИБ на Българска социалистическа партия от думите му, че Борисов се е държал не като политик, а като общественик, ръководителят на ПЕС съобщи:

"Аз постоянно съм считал, че преди да коментираш нещо, добре е да го прочетеш. И в действителност аз нямам доверие, че се е събирало Изпълнителното бюро. Някой е написал това и го е оповестил за позиция на Изпълнителното бюро. Нека в действителност бъдем наясно какво съм споделил. Аз споделих, че в дадения случай, подкрепяйки моята кандидатура ( б.р. – за ръководител на Екологичен потенциал ) господин Борисов като българин се е държал като общественик, а не като политик. В други случаи той е допускал други неточности както беше с Ирина Бокова. Моето изявление беше по- съответното му държание в границите на Европейския съвет. В същото мое присъединяване аз споделих: "Ние с господин Борисов сме политически съперници – били сме и оставаме. "

"Честно казано има и хора, които доста гневно поддържат през днешния ден ръководителя на националния съвет, които са правили не една договорка с господин Борисов зад тила на партията и на мен като ръководител. Няма те да ми дават оценка, аз съм провел най-вече политически борби, разногласия с господин Борисов и това го знае цяла България, само че те постоянно са били политически, а не личностни, " съобщи още Станишев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР