Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Китай е ключов търговски партньор на Евросъюза

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в четвъртък, че Китай е основно търговски сътрудник за Европейския съюз, само че в това време означи, че европейският бизнес е изправен пред доста дискриминационни спънки.

" Китай е основен търговски сътрудник, само че бизнесът в Европейски Съюз е изправен пред доста дискриминационни спънки. Европейските компании имат опция да предложат толкоз доста на Китай, само че те се нуждаят от равнопоставени условия, с цел да влагат и да дават своите артикули и услуги ", написа Фон дер Лайен в Twitter.

Според нея връзките сред Европейски Съюз и Китай са пространни и комплицирани.

" Начинът, по който ги управляваме, ще повлияе на просперитета и сигурността на Европейски Съюз ", уточни още шефът на Европейската комисия.

" Аз съм в Пекин, с цел да обсъдя тези връзки и тяхното бъдеще с президента Си и премиера Ли ", уточни тя.

Изказването й идва в миг, когато тя е на посещаване в Китай дружно с френския президент Еманюел Макрон. Посещението има, наред с други тематики, има за цел да разиска двустранните стопански връзки и сегашния спор в Украйна.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон стартира поредност от срещи с китайските водачи в Пекин по време на взаимното си посещаване с ръководителя на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен, като тази аудиенция може да дефинира курса за бъдещите връзки на блока с Китай след години на обтегнати връзки, показва Ройтерс.

Новоназначеният китайски министър председател Ли Цян поздрави Макрон в Голямата зала на народа (държавна постройка, ситуирана в западния завършек на площад Тянанмън в Пекин), нормално употребена за церемониални събития, преди срещата на върха с президента Си Цзинпин, която би трябвало да се организира по-късно денем.

След идването си късно в сряда в китайската столица Макрон сподели, че Европа би трябвало да се опълчи на намаляването на комерсиалните и дипломатически връзки с Пекин на фона на спорните за Запада по въпроси, в това число тези, свързани с Тайван, сензитивните технологии и околните връзки на Китай с Русия.

След диалозите на Макрон с Ли Цян, китайският министър председател би трябвало да бъде хазаин на работен обяд с Урсула фон дер Лайен. По-късно следобяд Макрон и Фон дер Лайен ще проведат обособени диалози с президента си Цзинпин, преди и тримата да проведат тристранни диалози довечера.

И Макрон, и фон дер Лайен обявиха преди началото на тяхната аудиенция, че желаят да убедят Китай да употребява въздействието си върху Русия, с цел да реализира мир в Украйна или най-малко да възпрат Пекин от директна поддръжка на Москва в спора, припомня Ройтерс.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР