Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Анкара

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Анкара
Коментари Харесай

ЕС призова Турция да се въздържа от едностранни действия в Източното Средиземноморие

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани Анкара „ да се въздържа от едностранни дейности “ в Източното Средиземноморие. Тя приказва след срещата на водачите на Европейски Съюз в Брюксел, съобщи Би Би Си. По-рано Турция и Гърция сътвориха военна гореща линия, с цел да се опитат да понижат риска от конфликти в района, осведоми БГНЕС.

Напрежението се увеличи по-рано тази година, когато Турция изпрати транспортен съд в противоречив регион за търсене на евентуално богати залежи на петрол и газ.

Фон дер Лайен съобщи пред публицисти, че Европейски Съюз желае „ позитивни и градивни връзки с Турция и това би било също и в полза на Анкара “.

“Но това ще работи единствено в случай че провокациите и натискът спрат ”, сподели тя. „ Следователно чакаме Турция занапред да се въздържа от едностранни дейности. В случай на сходни възобновени дейности от Анкара, Европейски Съюз ще употребява всички налични принадлежности и благоприятни условия. Имаме куп принадлежности, които можем да използван неотложно “, сподели тя.

След късното си съвещание членовете на Европейски Съюз се съгласиха да преразгледат държанието на Турция през декември и да наложат наказания, в случай че „ провокациите “ не бъдат спрени.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, съобщи в Туитър след срещата: „ Европейски Съюз насочва очевидна опасност за наказания против Турция, в случай че тя продължи да нарушава интернационалното право. “

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че Европейски Съюз предлага на Турция по-близки връзки в региона на търговията и други области, само че поддържа опасността от наказания, в случай че напрежението в Средиземно море не се потуши.

Европейският съюз и Турция от дълго време поддържат нежни връзки.

Турция е дълготраен претендент за участие в Европейски Съюз, само че напъните са в застой. Лидерите на Европейски Съюз разкритикуваха резултатите на Турция по отношение на правата на индивида и върховенството на закона, изключително след несполучливия боен прелом през 2016 г.

Въпреки напрежението Турция остава значим сътрудник за Европейски Съюз. Страната е хазаин на милиони мигранти и подписа съглашение с Европейски Съюз, което ограничи броя на идващите в Гърция.

И Гърция, и Турция са членове на НАТО, само че имат история на гранични разногласия и искания за морски права.

Напрежението се разпали през август, когато Анкара изпрати проучвателен транспортен съд в регион на юг от гръцкия остров Кастелоризо, за който претендират Гърция, Турция и Кипър.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР