Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес
Коментари Харесай

Как смята ЕК да овладее енергийната криза

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показа през днешния ден пред Европейския парламент оферти за преодоляване на енергийната рецесия, провокирана от войната в Украйна.

Енергийният пазар, както наподобява през днешния ден, повече не е в услуга на потребителите, заключи тя. Т рябва да разделим ценообразуването и обвързаността сред газа от тока, следва дълбока смяна на пазара на ток, добави ръководителят на комисията.

По нейните думи е належащо понижаване на потреблението на ток в Европейски Съюз в най-натоварените часове. Предлагаме ограничения, с които страните да понижат цялостното си ползване на ток, нужна е целенасочена поддръжка за потребителите, добави тя.

Фон дер Лайен разясни, че се предлага таван на облагите за производителите на ток , като свръхпечалбите, които те даже не са очаквали, да бъдат преразпределени за целенасочена поддръжка на потребителите. По нейните думи от тази мярка може да се чака страните да разполагат с спомагателни 140 милиарда евро.

В нашата стопанска система облагите са нещо положително, само че през днешния ден не е добре тези облаги да дават мотив за възползване от войната за сметка на потребителите. Д нес облагите би трябвало да бъдат споделяни с тези, които имат най-голяма потребност, съобщи ръководителят на Европейска комисия. Тя разясни, че това са първични и краткотрайни ограничения, като продължава разискването на опцията за слагане на таван и на цените на газа.

Фон дер Лайен настоя Европейски Съюз да се насочи към сигурни снабдители на газ като САЩ, Норвегия и Алжир. По нейните думи Европейски Съюз има потребност не от краткотрайни, а от трайни решения, както Дания дава образец с разгръщането на производството на сила от вятър.

Цените на силата скочиха десетократно по отношение на времето преди пандемията. Милиони сдружения и фамилии в Европейски Съюз се тревожат по какъв начин да покрият месечните си сметки. Водородът може да промени доста картината, в случай че преминем към всеобщо произвеждане. Искаме да произвеждаме 10 милиона тона зелен водород до 2030 година , уточни ръководителят на Европейска комисия. Фон дер Лайен заяви, че Европейски Съюз ще обособи европейска банка за водород, която ще може да вложи три милиарда евро в бъдещия водороден пазар.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР