Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори пред

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори пред
Коментари Харесай

Урсула Фон дер Лайен очерта условия за мирно решение на кризата в Близкия изток

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приказва пред годишната конференция на посланиците от Европейски Съюз в Брюксел, като в словото си засегна въпросите с войната в Украйна, събитията в Близкия изток и връзките с Китай. Тя очерта някои условия, които биха довели до дълготраен мир сред Израел и палестинците, и настоя, че присъединението на Украйна към Европейски Съюз е от европейски геостратегически интерес.

" В последната година светът се промени непредсказуемо и необратимо, страданието на почтени цивилни хора раздрусва всички, това се случва по едно и също време с големите промени в природата и технологиите, уточни Фон дер Лайен. Мащабът на днешните събития изисква да мислим и да действаме стратегически ", добави тя.
Украйна

Фон дер Лайен съобщи във връзка пътуването си в събота до Киев, че украинците желаят да се причислят към Европейски Съюз, тъй като имат доверие в Европа. Тя съобщи, че съгласно украинската стрнана Русия се е провалила в стратегическите си цели с нахлуването в Украйна.

Украйна напредва решимо по пътя си към Европейски Съюз. Русия искаше да изтрие украинската национална еднаквост, само че с войната я укрепи. Русия искаше да отслаби НАТО, само че алиансът се уголемява с още две страни и покачва разноските. Руската войска изгуби половината от оборудването си и над 100 хиляди млади бойци, наемниците се обърнаха против ръководителите си, видяхме какво се случва със страшния до неотдавна Руски черноморски флот, заключи ръководителят на Европейска комисия.

Войната е стратегически неуспех за Кремъл, само че това не значи автоматизирано победа за Украйна, уточни Фон дер Лайен.

Тя предложи да се преследват три цели - да продължи работата за обективен и дълготраен мир по формулата на украинския президент Володимир Зеленски; на Украйна да се обезпечат военни качества за дълготрайна сигурност, с цел да може през днешния ден Русия да бъде спряна, а в бъдеще да бъде избегнато ново съветско нападение; Украйна да се причисли към Европейски Съюз, тъй като това е от европейски геостратегически интерес.

Близък изток

Няма опрощение за дейностите на " Хамас " от 7 октомври, съобщи Фон дер Лайен. Изправени сме пред моралното условие да бъдем напълно съпричастни с Израел, страната има правото на самоотбрана в границите на интернационалното законодателство, добави тя. Подкрепата за Израел е значима, както е значима и за цивилните в Газа, сподели ръководителят на Европейска комисия.

" Хамас " явно употребява заложници и цивилни като жив щит, това е същинско зло. Имаме отговорността да създадем всичко допустимо да бъдат предпазени цивилните от " Хамас ", добави Фон дер Лайен. Тя настоя за допустимо най-точно прицелени удари против палестинските терористи.

По нейните думи би трябвало непременно да се предотврати районен спор. Тя означи, че решението е в две страни по този начин, както бъде контрактувано сред двете страни. Според нея е належащо в региона да бъдат ситуирани мироопазващи сили под егидата на Организация на обединените нации.

Това допуска " Хамас " да не ръководи Газа, а да има единна палестинска страна с едно ръководство; не може израелските сили за сигурност да участват дълготрайно в Газа; Газа е основна част от бъдещата страна на палестинците; не следва да се подхваща принудително изселване на палестинци от Газа; не би трябвало да има трайна обсада на Газа - тази политика не сработи, уточни Фон дер Лайен. По нейните думи това, че през днешния ден 70 на 100 от младите палестинци са без работа, единствено усилва радикализацията.
Китай

Трябва да разберем Китай вярно, китайската комунистическа партия ясно работи за систематична смяна в интернационалния ред, където Китай е в центъра, съобщи ръководителят на Европейска комисия. Трябва да продължим взаимоотношението с Китай, с цел да ограничим допустимо най-вече поддръжката на Пекин за Москва в Украйна, настоя Фон дер Лайен.

Китай и Европейски Съюз имат общ интерес от непоклатимост в Близкия изток, по тази причина китайското въздействие над Иран и " Хамас " би трябвало да се употребява за попречване на задълбочаването на спора, прикани тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР