Председателят на Европейската комисия обяви, че днес Кремъл отново се

...
Председателят на Европейската комисия обяви, че днес Кремъл отново се
Коментари Харесай

ЕК подготвя единен отговор: Подготвена е за този сценарий

Председателят на Европейската комисия разгласи, че през днешния ден Кремъл още веднъж се е провалил в опита си да посее разделяне сред европейците. Европейският съюз приготвя обединен отговор на решението за прекъсване на газовите доставки от Русия.

В Брюксел заседава координационната група по въпросите на газа. Утре там идват и българските министри на енергетиката и на финансите. Полският министър председател Моравецки разгласи, че страната му няма да заплаща в рубли за газ и прикани и останалите страни да не го вършат.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен дефинира решението на " Газпром " едностранно да спре доставките до клиенти в Европа като " следващия опит на Русия да употребява газа като инструмент за изнудване " и провокация на Кремъл.

" Нашият отговор ще е неотложен, обединен и съгласуван. Полша и България ни осведомиха за обстановката. И двете страни сега получават газ от своите прилежащи страни ", съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.

Тя посочи, че заплащането в рубли, в случай че не е планувано в договорите, съставлява нарушаване на глобите, наложени от Европейски Съюз и по думите ѝ фирмите не би трябвало да прибягват до сходни заплащания.

В тирада пред Народното събрание полският министър председател осъди опита на Русия " да шантажира " неговата страна посредством неочакваното преустановяване на доставките на природен газ. По-рано Матеуш Моравецки увери, че страната му е готова.

" Полша се придържа към договореностите и евентуално Русия ще се опита да ни накаже по този метод. Както съм подчертавал доста пъти, Полша авансово се приготвяше за диверсификация на газовите доставки и за приемане на газ от разнообразни снабдители, даже и преди стартирането на Балтийския газопоровод, ние ще можем да защитим нашата стопанска система, нашите семейства, нашите жители против сходна фрапантна стъпка от страна на Русия ", добави Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша.

Моравецки уточни, че Полша има интерконектори с Чехия и Германия и терминал за полутечен газ на Балтийско море, запълнени са 76% от размерите на хранилищата за газ в страната, само че на този стадий не се постанова да бъдат употребявани тези ресурси. Полша разчита главно на въглища и делът на газа в енергийния ѝ микс е 9%.

Русия осигуряваше 45% от потребявания в страната природен газ. Новият газопровод сред Полша и Литва ще проработи от есента, а Варшава възнамерява доставки и от Норвегия, както и с полутечен газ от Съединени американски щати и Катар.

Полша и България са единствените страни от Евросъюза, чиито контракти с " Газпром " изтичат в края на годината.

В Туитър австрийският канцлер опроверга известия, че страната му е подготвена да заплаща в рубли за съветските доставки.

" Преди подправените вести на съветската агитация да се разпространят по-нататък, несъмнено, че OMV ще продължи да заплаща за доставките на газ от Русия в евро. Австрия се придържа прецизно към взаимно контрактуваните наказания на Европейски Съюз ", увери Нехамер.

Унгарският външен министър Петер Сиярто разгласи, че газовите доставки за страната му през България, Турция и Сърбия не престават. Поддържаме непрекъсната връзка със Сърбия и България, с цел да подсигуряваме, че авансово контрактуваните количества газ ще дойдат в Унгария, сподели той.

Сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович разяснява, че прекъсването на доставките за България и Полша не оказва въздействие на снабдяването на Сърбия по газопровода Балкански поток.

Газовите доставки за Австрия, Германия, Чехия, Италия, Словакия и други страни се правят безпроблемно.

Вижте още в директното включване на репортера ни Десислава Апостолова.

СЛЕДЕТЕ ВСИЧКО Пожарна охрана ТЕМАТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР