В енергийния ни микс газът няма голям дял и съществуват

...
В енергийния ни микс газът няма голям дял и съществуват
Коментари Харесай

След спрените доставки: Ефекти и алтернативи за България

В енергийния ни микс газът няма огромен дял и съществуват различни разновидности.

Един от тях е зелената сила, която може да бъде трайно решение на казуса с лимитираните доставки на енергийни запаси от Русия. Но този преход изиксва доста време и вложения. В тази обстановка обаче, ние се оказваме късметлии, тъй като газът образува едвам към 10% от общия ни енергиен микс.

Семейството на Ремзи Ингилизов създава първокласни обувки от 25 години. Преди 5 екипът на компанията взема решение да сътвори проект, с който производството им да стане изцяло енергийно дейно:

Тогава направихмe един 5-годишен проект, който стъпково всяка година се опитваме да го реалзираме. 2020-та взехме решение да инсталираме фотоволтаичните панели. Получи се малко съвпадане на момента с покачването на цената на тока и с нашия проект за съоръжения на панели, просто съответстваха. В края на 2022 година ще сме изцяло енергийно самостоятелни, споделя Ремзи Ингилизов, зам.-управител на компания за обувки.

Възможност в ограничение на доставките на съветски газ и скок в цените на енергоизточниците като цяло вижда и специалистът Юлиан Попов:

България е в доста добра позиция поради това, че ние съвсем не използваме газ за произвеждане на електричество и също домашното ползване на газ е доста ниско. Общото ползване на газ е към 12% от общия енергиен микс. Когато се каже ние сме 100% подвластни от Русия енергийно, няма такова нещо. Ние сме една от най-независимите енергийно страни в Европейски Съюз, което ни дава доста благоприятни условия, споделя Юлиан Попов, политически консултант на Европейската климатична фондация.

Според него в този момент е моментът да стартираме деен преход към енергийна успеваемост и различни източници на сила:

Трябва да се търсят решения в енергийната успеваемост, възобновимата сила, дигитализацията, водорода, биогаз. Също нискотехнологични неща като изпозлването на отпадъците като енергиен източник. А ние не го вършим достачно. А могат да се употребяват освен твърдите боклуци, само че и тези от пречистването на водата.

Попов изясни и за какво България и Полша се оказаха първите страни в Европейския съюз, които съответно би трябвало да мислят по въпроса поради спрените доставки на съветски газ?

Възможно е във връзка с Полша да става дума за наказване, към България за предизвестие. Възможно е да се нацелват в две източно европ страни, които не са доста подвластни от газ. Тоест те няма да пострадат доста, с цел да насочат предизвестие към останалия Европейски Съюз.

Според прогнозата на Юлиан Попов в идната година цените и на газа и на електричеството ще се запазят на постоянни, само че на високи равнища. А изходът от тази обстановка съгласно него - е не да мислим по какъв начин да сменяем съветския с газ от другаде, а да се насочим към преформатиране на енергийните ни източници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР