Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изложи пред европейските

...
Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изложи пред европейските
Коментари Харесай

Фон дер Лайен представи пред евродепутатите Промишлен план на зелената сделка

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изложи пред европейските законодатели четирите детайла от проекта на Европейски Съюз за противопоставяне на пакета зелени дотации на Съединени американски щати в размер на 369 милиарда $, прочут като Закон за понижаване на инфлацията, като го назова " голяма опция за основаване на работни места ", оповестява " Файненшъл таймс ".

Шефът на Комисия сподели пред членовете на Европейския парламент в сряда, че " Промишленият проект на зелената договорка " ще насърчи вложенията и финансирането на чисти технологии и ще усъвършенства образованието във значими области като слънчевата сила.

Другите два " стълба " на проекта са да се ускорят издаването на позволения за планове за възобновима сила и да се облекчат разпоредбите за държавна помощ, с цел да се подтикват вложенията.

" Конкурентоспособността на цялата ни стопанска система е заложена на карта ", уточни Фон дер Лайен, ден откакто приказва на Световния стопански конгрес в Давос.

Тя разгласи, че Европейска комисия ще предложи нов Закон за индустриални нулеви нездравословни излъчвания, който е аналог на американския Закон за основаване на потребни тласъци за произвеждане на полупроводници и просвета (CHIPS).

Освен това препоръчаният проект ще изисква образование на служащи за чисти промишлености, в това число един милион служащи в слънчевата промишленост единствено до 2030 г.

И най-после, Европейски Съюз ще ускори веригите за доставки посредством търговски съглашения с Чили, Мексико, Нова Зеландия и Австралия.

Председателят на Европейския съвет - Шарл Мишел пък прикани за " оперативни оферти " от Комисията, които да отговори на Китай, Съединени американски щати и други страни, които са " трансформирали разпоредбите на играта ", като употребяват държавни дотации за стимулиране на основни промишлености.

" Трябва да действаме бързо и уверено, с цел да консолидираме потенциала на вътрешния пазар, с цел да сме сигурни, че той е основен решителен фактор за бъдещето на Европейския съюз “, сподели той.

Европейските промишлености, наранени от рекордно високите цени на силата и по-строгата климатична регулация, започнаха да гледат отвън единния блоа, с цел да влагат, като няколко от тях насочат взор към преференциалните данъчни заеми в Съединени американски щати.

Дрис Аке, политически шеф в SolarPower Europe, сподели, че проектът на Комисията за опростяване на разпоредбите за държавна помощ на Европейски Съюз посредством данъчни облекчения е от " основна значителност ". " Производителите на слънчева сила са изправени пред цете на силата, които са два или три пъти по-високи от тези в Китай и Съединени американски щати и бързо търсят облекчение ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР