Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посрещаше Орбан с веселяшкия поздрав

...
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посрещаше Орбан с веселяшкия поздрав
Коментари Харесай

Европа трябва да спре този позор

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер посрещаше Орбан с веселяшкия привет " Здравей, деспот! ". За позор на всички

Тимъти Гартън Аш
английски създател и професор по Европейски науки в " Оксфорд ", в колонката си във в. " Гардиън " Когато водачите на Европейския съюз се събират в Брюксел, споделят и една обща виновност - измежду тях е водач на страна членка, която към този момент не е народна власт. Виктор Орбан, унгарският министър председател, седи там и се усмихва като демократ измежду демократите, само че в реалност през последното десетилетие той унищожи демократичната народна власт в страната си. И освен това го направи с парите на данъкоплатците на Европейски Съюз. С новия Европейски парламент и обновеното управление на институциите си Европейски Съюз би трябвало да покаже, че ще пази демокрацията на територията си. В противоположен случай всички хубави думи в член 2 от главния му контракт няма да костват нищо.

Твърдението, че Унгария към този момент не е народна власт е много мощно и аз доста мислих, четях и се вглеждах, преди да го изкажа. Описанието, което самият Орбан употребява за режима си - " нелиберална народна власт ", е несъгласие в термините. Най-неутралното, което мога да намеря за ръководството му, е " хибриден режим " - нито народна власт, нито тирания.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ето единствено някои от характерностите на " системата за национално съдействие " на Орбан (Оруел щеше да оцени този евфемизъм). Управляващата партия " Фидес " по този начин е проникнала в държавната администрация, че Унгария още веднъж е еднопартийна страна, в която държавните пълномощия се употребяват за политически надзор. Приятелите на Орбан и членовете на фамилиите им се поддържат с държавни контракти, до момента в който самостоятелните притежатели на медии, неправителствени организации и представители на опозицията се санкционират с данъчни следствия.
Трагичен фарс е фондовете на Европейски Съюз да се употребяват за заличаване на европейските полезности.
" Фидес " дейно унищожи независимостта на правосъдната власт, както е документирал и просторен отчет, признат от Европейския парламент. Голяма част от медиите, чиито притежатели са тясно свързани с режима на Орбан, в този момент са консолидирани в де факто проправителствен картел. Унгария потъна в показателя за медийна независимост до 87-а позиция тази година.

Но най-големият скандал е, че той употребява европейските фондове, с цел да бетонира режима си. Минавайки през държавното управление, средствата от тях се насочват непосредствено към любимците на " Фидес ". Орбан е непостижим занаятчия в това по едно и също време да яде брюкселската торта и да употребява жълто-кафявата агитация " Да спрем Брюксел ", с цел да консолидира властта си. На този декор ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер към момента може да го посреща с веселяшкия привет " Здравей, деспот! ", а претендентът за поста му Манфред Вебер - да брои 13-те евродепутати от " Фидес " макар замразеното й участие в ЕНП. За позор на всички.

Какво би трябвало да направи Европейски Съюз? Като начало Вебер да не става ръководител на Европейска комисия - в това число тъй като е легитимирал разрушаването на унгарската народна власт от Орбан. Самата ЕНП след отчета на тримата " мъдреци " (които ще са три слепи мишки, в случай че не видят какво се случва) би трябвало да извади " Фидес " от редиците си. Това деяние има доста по-голямо значение, защото честен и политически императив на нашето време е цивилизованите центристки партии да очертаят ясна граница сред себе си и популистките екстремисти.
Европейски Съюз би трябвало да спре този драматичен фарс, в който личните му средства се употребяват за подкопаване на европейските полезности.

И да назначи за европейски прокурор румънката Лаура Кьовеши - тя най-добре знае по какъв начин наподобява посткомунистическата корупция в Източна Европа. Проверките от страна на европейския прокурор би трябвало да са изискване за приемане на тези пари. Европейски Съюз също по този начин би трябвало да разпределя повече средства непосредствено на локалното ръководство и гражданското общество, вместо да бъдат употребявани като голям централизиран фонд за партийно-държавна корупция.

Какво прави Европейски Съюз за Унгария има значение освен за унгарците, само че и за цяла Европа. На европейския континент може да има разнообразни режими, само че Европейският съюз би трябвало да е общественост от същински демокрации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР