Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се опитва да активизира изселниците

...
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се опитва да активизира изселниците
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ се готви да участва в 2-партиен кабинет, зове в Турция да гласуват мощно за ДПС


Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ се пробва да засилва изселниците ни в Турция, с цел да вдигне % на придвижването в изборите на 2 април. Целта е Движение за права и свободи да влезе още веднъж във властта, излиза наяве от изявленията му на вечерята-ифтар с представители на общността в Бурса.

„ На парламентарния избор през октомври (2022 г.) Движение за права и свободи завоюва над 90 % от вашите гласове, само че изборната интензивност беше ниска. В тази връзка ви апелирам: предупредете нашите хора, че изборите в България са доста значими за нас. Нека на 2 април всеобщо да се явят пред изборните урни и да дадат гласа си за Движение за права и свободи “, съобщи Карадайъ, представен от Българска телеграфна агенция.

По-късно, към този момент пред в. „ Хюриет “, Мустафа Карадайъ приканва най-малко 300 хиляди изселници с право на глас от Турция да гласоподават тази неделя. Целта била в идващото Народно заседание Движение за права и свободи да прескочи броя 40 депутати. „ Ако минем 40 народни представители, можем да участваме в 2-партийна коалиция “, изяснява водачът.

Припомняме, че в предходния 48-ми парламент Движение за права и свободи имаше 36 депутати и беше трета мощ. Каквато се обрисува да бъде и в 49-ото Народно събрание, най-малко по този начин сочат социологическите изследвания.

Лидерът на Движение за права и свободи подозира (с съображение, б.р.), че двете огромни обединения – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се обединят за кабинет заради извънредно неприятните си връзки отдавна, които се задълбочават в предизборната конюнктура. Този факт дава на Движение за права и свободи опция да стане сътрудник в вероятно държавно управление от два субекта, изяснява Мустафа Карадайъ.

Той прави сметката, че и двете първи обединения ще вземат по към 80 депутати, както сочат прогнозите. Пред „ Хюриет “ водачът на Движение за права и свободи признава, че за неговата партия „ червени линии “ няма и тя може да влезе в кабинет с коя да е от двете. „ Ако надхвърлим 40, можем да достигнем 121 “, споделя непосредствено Мустафа Карадайъ.

Вероятността това да се случи не е дребна. Заявеното към този момент предпочитание на ПП-ДБ да вършат кабинет на малцинството е много самоуверено, само че и съвсем нереално, поради настройките на другите бъдещи участници в Народното събрание. „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия са ретроградни проруски партии и с цел да дадат поддръжката си, би трябвало България напълно да смени европейската си посока. ГЕБР-СДС от своя страна не са склонни да поддържат без персонално присъединяване в държавно управление.

На изборите през ноември 2021 година (когато Карадайъ беше и претендент за президент) гласовете от Турция бяха общо към 90 000, а придвижването получи 34 мандата в 47-ото Народно събрание. През октомври 2022 година Движение за права и свободи получи общо 51 900 гласа от Турция и депутатите на Движение за права и свободи в 48-ото Народно събрание бяха 36. С хартиената бюлетина възможностите за реализиране на 40 места се усилват.

Пред в. „ Хюриет “ Карадайъ пресмята, че през последните 10 години 800 хиляди души са емигрирали от България заради стопански компликации. „ В Европейски Съюз 60 милиарда лв. чакат да бъдат предоставени на България. Тези пари не идват, тъй като не е образувано държавно управление и не са написани нужните стратегии “, споделя водачът.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР