Председателят на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Елеонора

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Елеонора
Коментари Харесай

Държавата следи за впрягане на деца в политическа агитация

Председателят на Държавната организация за протекция на детето /ДАЗД/ Елеонора Лилова е изпратила публично писмо до ръководителя на Централната изборна комисия Александър Андреев и до ръководителя на Съвета за електронни медии - Бетина Жотева, във връзка със почналата предизборна акция и закрилата на децата от замесване в политическа пропаганда и потреблението им за политически цели, оповестяват от организацията.

В писмото ръководителят на ДАЗД се обръща към ЦИК и Съвет за електронни медии навреме да уведомяват организацията, ако открият присъединяване на дете/деца в предизборна пропаганда и замесване в политически действия. От своя страна, Държавната организация за протекция на детето ще подхваща нужните дейности за инспекция за нарушение на правата на детето, както и ще уведоми документално ЦИК и/или Съвет за електронни медии за резултатите от осъществената инспекция във връзка на постъпил сигнал от тяхна страна, в това число и в случаите на търсене на административнонаказателна отговорност от отговорните.

От ДАЗД припомнят на всички участници в предизборната акция, че не трябва да се употребяват деца за гонене на политически цели, в това число за директна или косвена пропаганда. Практиката от отминалите предизборни акции демонстрира, че по време на обществени събития се употребяват и разгласяват персонални истории и данни на деца посредством проявление на техния облик (фото- или видеоизображение), имена или други признаци, по които могат да бъдат разпознати, като по този начин се основават предпоставки за нарушение на персоналната цялост на детето. Всички би трябвало да внимават да не се злоупотребява с информацията, която касае деца, в медиите и интернет, показват от ДАЗД.

За усилване на публичното внимание организацията разгласява на формалната си интернет страница слогана: " Въвличането на деца в политическа активност е законово нарушаване. Нека съхраним децата! "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР