Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р
Коментари Харесай

ДАЗД бе домакин на междуинституционална среща по норвежкия и други случаи, свързани с български деца в чужбина

Председателят на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) доктор Елеонора Лилова бе хазаин на координационна среща по зачестили случаи на български жители, заявили проблеми със обществените служби в Норвегия и други страни. Повод на събирането бе жалбата от госпожа Цветелина Уланд, която потърси подпомагане от българските институции за отбрана правата на двете й деца, които имат двойно поданство. На 25.04.2018 година децата й са били изведени от фамилията от органите за протекция на детето в Кралство Норвегия и са настанени в разнообразни приемни фамилии.

На срещата се разискаха механизми за синхронизирани дейности на институциите по тези случаи, както и превантивните ограничения, които следва да се подхващат за информирането на българските жители, отглеждащи децата си в чужбина.

Г-жа Уланд участва на срещата и пое ангажимент да даде всички документи, свързани със правосъдните каузи, които води в Норвегия. Органите по протекция на детето ще употребяват всички правни и дипломатически механизми за отбрана правата на двете деца.

Участие в работната среща взеха заместник-омбудсманът доцент доктор Диана Ковачева, заместник-министърът на външните работи господин Георг Георгиев, господин Димитър Арнаудов, шеф на Дирекция „ Консулски връзки “, госпожа Мария Спасова, шеф на Дирекция „ Права на индивида “ в Министерството на външните работи, госпожа Милена Първанова, шеф на Дирекция “Международна правна протекция на детето и интернационалните осиновявания”, Министерство на правораздаването, специалисти от ДАЗД и от трите ведомства.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР