Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева даде подробни

...
Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева даде подробни
Коментари Харесай

ДАБ апелира към украинците: Сигнализирайте, ако не искате настаняване в бази

Председателят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева даде подробни данни пред медиите за плануваното пренасяне на украинските бежанци от хотелите и базите по морето към вътрешността на страната.

„ От плануваните 250 души, които да тръгнат от Варна, през днешния ден се качиха на влака едвам 5. От плануваните 300 от Бургас, се качиха единствено 57 души. Динамиката се трансформира през 15-20 минути, получаваме информация от хотелиери, от украински жители и техните организации, също по този начин и през екипите, които са на терен, че избрани хора или се отхвърлят, други - че няма да изчакат и възнамеряват да тръгнат със личен ход в някаква посока. Имаше и украински жители, които обявиха, че на 1 юни напущат България”, сподели Тошева и добави, че за последните 24 часа страната ни са напуснали над 5200 бежанци.

"По-голямата част се връщат в Украйна, в региони които са мирни и няма непосредствена опасност за живота и здравето на тези хора ", уточни тя.

Три екипа на Държавната организация за бежанците са на терен; общо са над 100 души от всички ведомства. За през днешния ден са били обезпечени над 10 рейса, осем спомагателни вагона от Българските държавни железници. "Има изключителни наряди във ведомствата. Ще има чиновници 24/7. Подсилени са локалните структури на БДЖ и Министерство на вътрешните работи в Бургас и Варна. Осигуряват се транспортни коридори, има и храна, и вода за бежанците ", сподели Тошева.

Председателят на Държавната организация за бежанците съобщи, че е сюрпризирана от това отвращение на бежанците да се съобразят с молбата на страната и старанието да им се обезпечи заслон.

„ Всички бази, към които се насочват групи за настаняване, дават отговор на директивата за банкет на Европейска комисия и на изискванията на Организация на обединените нации. Това е заслон, без значение какъв, храна, вода и хигиенични условия”, сподели Тошева.

Тя моли украинците, които не желаят да бъдат настанени в държавни бази, да осведомят в точния момент хотелиерите и екипите на терен. "Държим връзка и с хотелиерите, с цел да знаем какъв брой хора да очакваме”, сподели Тошева.

Председателят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева даде подробни данни за преместването по време на брифинг на Областния спешен щаб в Бургас.

„ От плануваните 250 души, които да тръгнат от Варна, през днешния ден се качиха петима. От плануваните 300 от Бургас, на влака се качиха 57 души. Хората, които не потеглиха през днешния ден, до през вчерашния ден твърдяха, че пътуват сами. Имаше групи, които бяха отразени, че остават на лични разходи в хотелите или се местят на лични разходи в различен хотел. Имаше и украински жители, които декларират, че на 1 юни напущат България”, сподели Тошева.

Има и бежанци, които в последния миг, пред хотелите, са се отказали от настаняване.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР